Hladina Orlíku klesla o devět metrů, lidé sepsali petici proti vypouštění

2. říjen 2015

Holé břehy Orlické přehrady připomínají v těchto dnech vyprahlou poušť. Hladina klesla už o devět metrů oproti normálnímu stavu. Na obnažených březích se válejí opuštěné lodě, vykukují pařezy a zrezivělé sudy. Lidé kolem přehrady se bojí, že pokud nezaprší, bude hladina klesat dál.

„Už od srpna je na suchu například Yacht Club Barrandov u kempu Velký Vír a od té doby voda dál klesá na současných devět metrů pod normál. Povodí Vltavy sice vypouští jen minimální průtok, ale i to je víc vody, než do Orlíku stihne přitéct,“ popisoval ve čtvrtek přímo z místa reportér Martin Pokorný.

Rybáři musí hledat nová loviště, lidé jsou překvapení, co se objevuje na místech, která byla dosud pod vodou. „Je to neuvěřitelné, co je teď vidět,“ říká turistka Eva Grunská.

Nedostatek vody pocítili hlavně provozovatelé lodní dopravy. „V červenci to ještě šlo, ale srpen už byl hrozně špatný. Zhoršil se přístup na naše nástupní můstky, starší lidé měli problémy, přidělávali jsme umělé schody, aby se tam vůbec dalo vylézt. Té práce bylo strašně moc a odrazí se to i na tržbách,“ říká Pavel Šofr, který na Orlíku provozuje lodní dopravu.

Podle mluvčího Povodí Vltavy Hugo Roldána je vypouštění nutné kvůli minimálnímu průtoku pod přehradou. „Oproti dnešnímu stavu může hladina klesnout o další čtyři metry. Následně se pokles vodní nádrže Orlík zastaví a začíná se prázdnit vodní dílo Slapy,“ vysvětlil.

Lodní dopravci by si ale přáli, aby se podobná situace už neopakovala, a sepsali petici. „Ta směřuje k tomu, aby se voda musela držet v nějakých měsících na určité hladině,“ uvedl Pavel Šofr. Petice míří na ministerstvo zemědělství, je pod ní zatím několik set podpisů.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio