Hokejbal vznikl v Českých Budějovicích, první zápasy se hrály na parkovišti

15. březen 2018

František Lavička je jedním ze zakladatelů sportovního odvětví, které dnes známe pod názvem hokejbal. Když začínal v českobudějovickém Pedagogu, možná by ho ani nenapadlo, že se jednou budou pořádat světové šampionáty.

Za své zásluhy byl uveden do Síně slávy sportovního klubu Pedagog České Budějovice. „Samozřejmě jsem rád a vážím si toho. Vedení hokejbalového klubu a celého Pedagogu je skutečně na úrovni a pro nás, staré veterány je to takové pohlazení po duši, jsme rádi, že věnují i nám,“ říká.

Hokejbalový svět se za uplynulých třicet let posunul. Hrají se světové šampionáty a nejvyšší soutěž se těší přízni diváků. František Lavička coby jeden ze zakladatelů tohoto sportu všechno pečlivě sleduje. „Řekl bych, že mám to štěstí, že nejen Pedagog, ale i výkonný výbor se nám věnuje. Byl jsem třeba pozvaný na mistrovství světa do Pardubic, kde jsem fandil našemu mančaftu,“ vypráví.

Jihočech si vyzkoušel také roli vedoucího reprezentačního týmu. „To bylo na mistrovství světa v Litoměřicích, kde jsme získali historický první titul. Předtím jsme měli tři tituly mistra Evropy, takže pět let funkcionaření u reprezentačního týmu zanechává velice dobré vzpomínky,“ dodává.

Na to, že patří mezi zakladatele sportu, je náležitě pyšný. „Zvlášť když vidím, kam to hokejbal dotáhl. Když jsme začínali v Budějovicích, nebyly žádné podmínky. První soutěže se hrály na parkovišti u zemědělských kolejí, kde jsme jako mantinely měli deseticentimetrová prkna. Hrálo se ve vaťácích a pracovních rukavicích,“ popisuje.

„Dneska když se podíváte na mistrovství světa i naše soutěže, tak je to fantastické. Já jsem se snažil od samého počátku rozjet mládež, malé děti, dorostence, a teď když vidím, jaké jsou soutěže, kolik je v nich států, tak si říkám, že jsem opravdu udělal alespoň trochu dobře,“ uzavírá František Lavička.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio