Hořické pašijové hry se stěhují do jinak nepřístupné klášterní zahrady v Krumlově

27. květen 2016

Výjimečně se pro diváky otevře v sobotu 28. května zahrada bývalého kláštera minoritů v Českém Krumlově. Důvodem je 200. výročí pašijových her v Hořicích na Šumavě. Připomene ho křest nové publikace, výstava a také divadelní inscenace Společnosti pro zachování Hořických pašijových her.

Její členové už mají v zahradě připravené kulisy. „Samozřejmě je to velmi složité z toho důvodu, že je to bývalá oddychová zahrada minoritů a je to prostor uzavřený mezi kostelem a kaplí. Nikdy tedy nebyl zamýšlen pro divadlo,“ popisuje spoluautor projektu Ivo Janoušek.

„Majitelem bývalého kláštera minoritů je řád křižovníků s červenou hvězdou. Oni sami si přáli, aby se v této zahradě nekonaly žádné akce, místo ani není přístupné veřejnosti. Když jsme my přišli s tímto projektem k 200. výročí Hořických pašijových her, řekli, že to je přesně akce, která tu být může,“ dodává Ivo Janoušek.

Inscenaci vede Jiří Pokorný, který se ale brání označení režisér: „Režisérem byl Antonín Bašta a já se snažím být takovým restaurátorem. Snažím se tu inscenaci, o níž si myslím, že je výjimečná v mnoha směrech, pořád oprašovat, aby měla takový ten pel, který jí dal Toník Bašta,“ říká.

Sobotní vystoupení bude podle něj náročnější v tom, že herci přijdou do nového prostoru. „Museli jsme hledat způsoby, jak inscenaci zasadit na toto místo, ale máme tu zase zajímavější prostor pro ukládání do hrobu. Myslím, že tu bude i dobrá akustika,“ doplňuje.

Při přípravách si už například členové Společnosti pro zachování Hořických pašijových her připravili konstrukci na zvedání kříže. Příběh o posledních dnech Ježíše Krista sehrají v sobotu 28. května od 17 hodin.

autor: Václav Malina
Spustit audio