Horka zvyšují riziko salmonelózy, lidé by neměli jíst nepropečené maso
11. srpen 2015
Epidemiologové varují před salmonelózou. Kvůli horkému počasí se zvyšuje riziko této nemoci především při přípravě jídel z živočišných surovin.
Podle Marcely Fryšové z Krajské hygienické stanice je v těchto dnech důležité důkladné tepelné zpracování potravin. „Nejíst syrová vajíčka, syrové a málo propečené maso. Dávejte si pozor při grilování, abyste nepoložil například chleba na místo, kde bylo předtím syrové maso. Stejně tak byste neměli krájet stejným nožem syrové maso a pak chléb,“ uvedla.
Před několika dny se salmonelózou se v jižních Čechách nakazilo téměř čtyřicet lidí, kteří v restauraci ve Štěkni obědvali vepřový řízek s bramborovým salátem.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Landovský: Ukrajina systémy obrany potřebuje. Rusko bombarduje z 90 procent civilní a infrastrukturní cíle
-
Novinářka: Výjimka z migračního paktu pro Česko? Jde o pravidlo, Ukrajince si můžeme odečíst z nákladů
-
Symbolika je na Blízkém východě nejdůležitější, Izrael ani Írán nechtějí konflikt vyostřovat, míní expert
-
‚Naše cesty se rozdělují.‘ Andrej Babiš a Monika Babišová se po 30 letech soužití rozcházejí