Houslista Pavel Šporcl zahajuje velké vánoční turné v rodných Budějovicích

4. prosinec 2017

Vánoce na modrých houslích - tak nazval své turné houslista Pavel Šporcl. Na dvanácti koncertech v jedenácti českých městech zazní především vánoční písně a koledy. Turné začíná 4. prosince v jeho rodných Českých Budějovicích a skončí 20. prosince v Praze.

Program vychází z nové desky Christmas on the Blue Violin, kterou Pavel Šporcl nahrál s Královskou liverpoolskou filharmonií a dirigentem Sebastianem Lang Lessingem.

„To album je unikátní ve své instrumentální podobě, protože jsou na něm výhradně vánoční koledy a vánoční písně, které se většinou zpívají. Neříkám, že takové album je jediné na světě, ale určitě neexistuje v takové podobě, v jaké jsem ho natočil já. Mám z něj obrovskou radost,“ dodává.

Pavel Šporcl už v minulosti několikrát s Královským liverpoolským orchestrem spolupracoval, také proto se velice rychle dohodli na natáčení na konci sezóny před prázdninami. „Byl jsem v Liverpoolu v jejich slavné nahrávací síni, kde je nádherná akustika. Musím říct, že to bylo nahrávání krásné, všechny nás to moc bavilo,“ vypráví.

Houslista se sám ujal aranžmá některých skladeb, převážně pak svého houslového partu. „Nechtěl jsem pouze jednoduše zahrát to, co všichni znají, nehledě na to, že tam jsou krásně převzaté melodie i od jiných nástrojů orchestru, ke kterým jsem měl udělat jakýsi protihlas. Také jsem napsal vlastní skladbu na toto album, kterou jsem nazval Modlitba,“ říká.

A ta zazní také na koncertech v rámci vánočního turné, na kterém houslového virtuosa doprovodí Karlovarský symfonický orchestr s dirigentem Janem Kučerou. Hostem bude chlapecký sbor Boni Pueri, který se podílel i na nahrávce, ale na koncertech dostane větší prostor.

„Já budu hrát také více skladeb a jako host ještě vystoupí Jana Šrejma Kačírková, držitelka dvou cen Thálie, takže si myslím, že to bude o dost jiné než nahrávka samotná. Mám nová aranžmá přímo pro turné a přidám pár písní,“ zve Pavel Šporcl.

autor: pku
Spustit audio