Hrát na hudební nástroje se mohou učit i senioři

24. únor 2018

Umění se dá studovat i v seniorském věku. Ukazuje to projekt umělecké akademie třetího věku, kterou v minulosti otevřely základní umělecké školy v Písku, Třeboni nebo Vimperku.

Jihočeský kraj letos projekt na sedmi školách podpoří více než jedním milionem korun. Díky tomu se studium na podzim otevře i lidem v Bechyni nebo Jindřichově Hradci.

Na základní umělecké škole v Jindřichově Hradci studuje zhruba 900 dětí hru na akordeon, tanec, divadlo nebo výtvarné umění. Od podzimu k nim přibydou i lidé ve věku nad 55 let. Škola pro ně připravuje Akademii umění třetího věku.

„Tato myšlenka vznikla v Praze na základní umělecké škole, pak se to rozšířilo do ostatních škol, protože to velice dobře fungovalo a ukázalo se, že je to opravdu smysluplný projekt,“ vysvětluje ředitel základní umělecké školy v Jindřichově Hradci Vojtěch Maděryč.

Dvouleté studium chce nabídnout zhruba osmdesáti seniorům. „Ono to spíše bude opravdu o tom setkání, výměně zkušeností a zaměření na to, co žák bude chtít. Věřím, že když se k nám přihlásí někdo, kdo kdysi dávno na akordeon hrál, tak se to opráší a pak to může nabrat neuvěřitelné obrátky. Bude hodně záležet na tom, s čím ten žák přijde,“ dodává Vojtěch Maděryč.

Studium bude pro seniory bezplatné. Práci učitelů zaplatí Jihočeský kraj. Škola teď přijímá přihlášky, samotné kurzy začnou v říjnu.

autor: hoch
Spustit audio