Hromy a blesky provázely předávání cen soutěže Vesnice roku

14. srpen 2017

Slavnostním vyhlášením výsledků vyvrcholilo každoroční klání o Vesnici roku v Jihočeském kraji. Pro rok 2017 tento titul patří obci Pištín na Českobudějovicku. Právě v Pištíně se setkali všichni ocenění s vyhlašovateli soutěže a s dalšími hosty.

A počasí jim nepřálo. Pro ocenění si zástupci jihočeských vesnic chodili za potlesku a za nebeského hromování a oslňovaly je blesky nejen z fotoaparátů.

Na rozmary počasí musela rychle zareagovat hostitelská obec v čele se starostou Jaroslavem Havlem. „Museli jsme všechno přeorganizovat, stany, technické, zázemí. Parkoviště máme pod vodou, protože to byla louka. Takže jsme museli improvizovat, ale snad jsme to zvládli a říkáme si, že nám prší štěstí,“ komentoval.

Vše jistil místní sbor dobrovolných hasičů. „Hasiči jsou připravení. Máme v obci dva potoky, které sledujeme, ale u nás jsou spíš problémem přívalové deště z okolních polí, protože je to velká plocha, která stéká do obce. Všechno monitorujeme, je to pod kontrolou, a kdyby začalo něco hrozit, jsme akceschopní okamžitě,“ popsal starosta sboru Jan Ficl.

Do Pištína přijeli i zástupci dalších úspěšných obcí. Například starosta Čejetic Ivana Zelenková přebírala oranžovou stuhu za spolupráci obce se zemědělským subjektem. „Místní firmy nám pomáhají v zimě s údržbou silnic, také máme vynikající spolupráci s rybářstvím. Na našem katastru se nachází šestnáct rybníků, některé jsou v režii obce a potřebujeme rady a tak podobně,“ řekla.

Zda se do soutěže Vesnice roku přihlásit, zvažovali v Hajanech. „Měli jsme takovou poradu s občany a tam jsme zvážili všechna pro a proti. Občané rozhodli jednohlasně, že do toho půjdeme, tak jsme se přihlásili,“ vzpomněl starosta Miroslav Bláha.

Díky úspěchu v soutěži nyní Hajany získaly i finanční příspěvek. Použijí ho zřejmě na budování malého obecního muzea. „Koupili jsme starší domek v obci, tak peníze nejspíš půjdou na jeho opravu. Úspěch jsme slavili, když jsme se to dozvěděli, nicméně ještě budeme určitě slavit 2. září, kdy máme loučení s létem a noční hasičské závody,“ dodal starosta.

autor: Václav Malina
Spustit audio