Husité a křižovníci se u Sudoměře utkávají i po skoro 600 letech

27. březen 2017

O víkendu si husité a křižovníci po skoro 600 letech zopakovali svůj střet u Sudoměře na Písecku. Tehdy vyhráli vojáci pod vedením Jana Žižky. Křižovníci se ale tenkrát ani dnes nevzdali lacino.

Při rekonstrukci bitvy mohli diváci znovu vidět, jak husité, které vede Jan Žižka z Trocnova, odráží útoky. Představitelé všech rolí šli do boje hlava nehlava. Husité používali samozřejmě kopí, sudlice a cepy, nechyběly ani střelné zbraně, hákovnice, tarasnice či píšťaly.

Samotné bitevní vřavě ale předcházely velké přípravy, a to ve středověkém táboře nedaleko bitevního pole. Husity vedl Vojtěch Zadina ze skupiny Přemysl. „Doufáme, že budeme bránit naši hradbu a že nebude proražena,“ komentoval.

Důležité také bylo, aby bojovníci měli dostatek sil. Nemohlo tak chybět dobré jídlo, které ve středověké kuchyni připravila Jana Kopáčová. „Máme tady například šišky z rýžové kaše, které se vaří v mandlovém mléce a jsou ochucené medem,“ prozradila. „Jsou výborné a sladké,“ pochvaloval si jeden ze strávníků.

Díky dobrému jídlu a pití i dobré zábavě a podívané byli všichni spokojení. A nejdůležitější bylo, že z této bitvy u Sudoměře odjeli všichni živi i zdrávi.

Spustit audio