I nevidomí mohou detailně poznat budějovický klášterní kostel, a to rukama

16. červen 2017

Kostel Obětování Panny Marie v Českých Budějovicích pořádá výstavu pro nevidomé. 3D modely zobrazují divého muže, Svatou Trojici a pelikána krmícího mláďata. Trvalou expozici pro zrakově postižené připravilo biskupství ve spolupráci s Pedagogickou fakultou Jihočeské univerzity.

Autorkou haptické výstavy je studentka Veronika Boušková. „Začínala jsem konzolou s motivem divého muže, protože ta mi přišla asi nejjednodušší. Je to motiv tváře divého muže s révovými listy, které mu vychází z nosu a obočí,“ popsala.

Jako materiál použila keramickou hlínu a akrylové barvy. „Při konzultaci s cílovou skupinou jsem zjistila, že glazura není vhodná, protože je hladká a ten povrch by nemohli dobře číst, sléval by se jim. Proto jsem použila akrylové barvy, které kopírují povrch té drsné keramiky, což je pro nevidomé a zrakově postižené lidi mnohem vhodnější,“ vysvětlila.

Výstava vznikla ve spolupráci s českobudějovickým biskupstvím. „Já už jsem měl možnost si výstavu ohmatat a musím říct, že vnímání hmatem je úplně jiný zážitek. Zavřel jsem oči a hmatem jsem poznal některé detaily, které na originálu nevidím. To je také tím, že originály jsou umístěné vysoko a samozřejmě jsou postupem času poškozené,“ komentoval mluvčí biskupství Miroslav Bína.

Všechny exponáty jsou umístěné v úrovni ramen nebo očí. Zatím jsou v klášterním kostele Obětování Panny Marie tři díla. „Výstava by měla být umístěna několik let. Ten projekt jako takový je plánován do roku 2019 a postupně by mělo objevit deset objektů. Nepůjde jen o konzoli, bude zde například i 3D model celého kláštera, případně model největší nástěnné malby v kostele,“ dodal Miroslav Bína.

Každý exponát na výstavě doplňuje i takzvaný QR kód, přes který si mohou návštěvníci vyslechnout i doprovodný komentář.

Autorkou haptické výstavy je studentka Veronika Boušková
autor: Lenka Nechvátalová
Spustit audio