Indové, Mexičané i Holanďané představí svou kulturu na folklorním festivalu v Písku

17. srpen 2017

Patnáct souborů z celého světa na podiu i v ulicích města. Takový bude letošní 23. ročník Mezinárodního folklorního festivalu v Písku. Návštěvníci uvidí různé kultury, zvyky, ale především lidové tance a hudbu. Přehlídka potrvá od čtvrtka 17. srpna do neděle 20. srpna.

Více než dvacet let hostí město Písek Mezinárodní folklorní festival. Za tu dobu se stal nedílnou součástí jihočeského kulturního léta. Podobně jako v minulých ročnících i letos bude program z poloviny patřit domácím českým souborům

„Když se podíváme na domácí scénu, tak určitě hlavní hvězdou bude soubor Gaudeamus z Prahy. Ale kromě něj se u nás ještě představí soubory z Liberce, z Prachatic i domácí Písečan,“ připomíná koordinátor festivalu Pavel Brůžek.

Dále do Písku přijede celkem šest zahraničních skupin. Nebude chybět ani zástupce našich nejbližších sousedů. „Budeme mít slovenský soubor, tento je z Jedloviny z Kysuce. Z Běloruska přijede soubor Strečanie, z Makedonie skupina Bojmija, dále lidé uvidí holandský soubor, soubor z Indie a z Mexika,“ dodává Pavel Brůžek.

Součástí festivalu je už několik let přehlídka dětských souborů. Ta letošní bude patřit výhradně tuzemským seskupením. „Zde se nám představí Písečánek. Další bude Jizerka z Liberce, soubor písní a tanců Rokytí z Rokycan a sdružení Dúbravěnka z moravských Dubňan,“ vyjmenovává koordinátor festivalu.

Hlavním dějištěm píseckého folklorního festivalu budou tradičně Palackého sady. Závěrečné nedělní rozloučení se koná na městském ostrově. Kromě Písku se ale festival odehraje i v satelitních místech, mezi ně patří například tvrz Kestřany, Drhovle nebo lázně Vráž.

autor: mvo
Spustit audio