Jak se ubránit při útoku nožem i pistolí. Karatisté nabídli kurzy sebeobrany pro ženy

22. listopad 2017

Ubránit se útočníkovi s nožem, pistolí nebo holí v ruce. Pro karatisty v českobudějovickém Sokole je to obvyklá součást pravidelných tréninků, ale letos na podzim poprvé vyzkoušeli novinku a nabídli dva kurzy sebeobrany pro ženy.

Po útlé ženě se sápe zle vypadající figurant v masce a chce ji začít škrtit. Jí se daří vymanit se ze sevření, za chvíli končí oba na zemi a žena dokáže utéct.

Tak vypadala jedna z modelových situací, které si v zrcadlovém sále českobudějovické Sokolovny se svými kolegyněmi z práce vyzkoušela paní Mirka.

„Zkoušeli jsme si napadení zepředu, jak se ubránit, kdybychom upadly na zem, kdyby na nás někdo útočil nožem, pistolí nebo tyčí a jak utéct, když nás obklopí skupinka. Je to těžké, aby se člověk přitom nepořezal, aby pochopil, co má dělat, a hlavně se nebál zkusit odrazit útok,“ popsala.

Scénář celého odpoledne vymýšlel vedoucí oddílu Karate Sokol České Budějovice Vladimír Bercha. „Snažili jsme se navodit opravdu agresivní napadení. Protože jsme měli chrániče a přilby, tak si to ženy mohly vyzkoušet opravdu skoro na sto procent. Potvrdilo se mi, že za čtyři hodiny je možné naučit průměrně fyzicky zdatnou ženu základy sebeobrany,“ řekl.

Cvičit je však podle něj třeba pravidelně. „Už jenom ze zdravotních důvodů. Je na každém z nás, jak to má nastavené, kolik si uděláme času, ale jednou týdně stačí pro to, aby se člověk mohl v případě napadení ubránit základní technikou,“ dodal.

Od ledna chtějí karatisté českobudějovického Sokola otevřít pravidelné kurzy sebeobrany pro ženy.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio