Jarošov nad Nežárkou vysoudil 98 hektarů lesů

10. červen 2015

Malé obci na Jindřichohradecku se zdvojnásobil majetek. Jarošov nad Nežárkou totiž do své správy získal 98 hektarů lesů. Po téměř dvou letech soudních tahanic vyhrál spor s Lesy České republiky. Rozsudek padl krátce před tím, než by majetek natrvalo propadl státu.

„Na těchto lesích až do roku 1945 hospodařil rok Černínů. Pak mu byly pozemky odebrány a vzniklo společné vlastnictví obcí Lovětín a Kostelní Radouň, které zde hospodařily do poloviny 50. let. Poté přešly pozemky na stát,“ říká starosta Jarošova nad Nežárkou Bohumil Rod.

V roce 2013 se u soudu začal dožadovat vrácení lesů, které v minulosti patřily lovětínskému lesnímu družstvu. „Na té lovětínské straně se jedná o 98 hektarů lesní plochy, hájovnu a stavební parcelu pod ní, pozemky pod místní komunikací a louky,“ vyjmenovává.

Po necelých dvou letech soudních tahanic se podařilo Jarošovu soud vyhrát. „Práci i starosti nám to samozřejmě přinese, ale myslím si, že lesy jsou ta nejlepší investice. Počítáme s tím, že bychom přijali jednoho zaměstnance, který by bydlel v hájovně a o lesy se staral,“ dodává Bohumil Rod.

Jako první musí obec odstranit polom v jednom z lesů. Hned dalším krokem bude podle Bohumila Roda obnovení studánky vedle hájovny. „Ta byla asi před 25 lety vyhledávaným místem, jezdili sem pro vodu lidé z dalekého okolí, proto bychom ji chtěli vyčistit a zpřístupnit. Ta voda z ní byla opravdu dobrá,“ připomíná starosta.

Stejně jako Jarošov nad Nežárkou se o lesy soudí i Kostelní Radouň. Ta by ke svým 13 hektarům mohla získat dalších padesát. Rozsudek v tomto případu by měl padnout v polovině června.

autor: hoch
Spustit audio