Jednorázová jízdenka na budějovickou MHD bude dražší

29. listopad 2017

Českobudějovický dopravní podnik chystá pro příští rok mnoho změn. Ty nejvýraznější začnou ale platit už letos 10. prosince. Kromě obměny jízdních řádů zavede novou jednotnou jízdenku na MHD.

Namísto dosavadních 13 korun za dvacet minut jízdy lidé zaplatí 16 korun za lístek s platností jednu hodinu. Společnost zdražení odůvodnila nárůstem platů řidičů.

„Očekáváme od toho, že ten systém zjednodušíme a samozřejmě že se nám podaří navýšit tržby z jízdného,“ říká šéf Dopravního podniku města České Budějovice Slavoj Dolejš.

Další významné změny jsou podle něj investičního charakteru. Dopravní podnik obnoví vozový park 24 novými autobusy, 11 novými trolejbusy a přibude i 11 elektrobusů.

Jinak budou vypadat také jízdní řády. Například páteřní linka číslo 3, která jezdí ze sídliště Máj na nádraží, se ve všedních dnech posune o jednu minutu.

Změny se dotknou také linek vedoucích mimo město na základě dohody s krajským koordinátorem. „Dohodli jsme se, že od příštího roku nadále nebudeme provozovat linku číslo 4, bude ji provozovat jiný dopravce, a jsou nějaké změny na linkách 6 a 7, kdy vlastně ty koncové zastávky Boršov, Vrábče, Hrdějovice a Hosín bude opět obsluhovat jiný dopravce,“ popisuje.

Kromě toho chce společnost postavit novou CNG čerpací stanici v areálu Novohradská nebo vybudovat digitální rádiovou síť. „Díky dotacím můžeme v příštím roce proinvestovat 700 milionů korun, což je snad historicky nejvyšší částka. Podařilo se nám ve spolupráci s městem získat prostředky na rekonstrukci tří měníren v celkové výši 120 milionů, a tím jsme pro České Budějovice na minimálně 20 let zachránili trolejbusovou dopravu,“ dodává Slavoj Dolejš.

I přes mírné zdražení bude jízdné v Českých Budějovicích patřit mezi nejlevnější ve srovnání s ostatními krajskými městy. Méně za jízdenku zaplatí pouze lidé v Olomouci a ve Zlíně.

autor: mvo
Spustit audio