Jen obrys na zdi zbyl po varhanách v kostele v Chyškách

16. leden 2017

V kostele v Chyškách na Písecku zbourali varhany. Nástroj dosloužil, už v něm nehrála spousta píšťal. Uvolnil proto místo novému, na který přispívají dárci při mších. S rozebráním starých varhan pomáhali farníci, většinou důchodci.

Rozebírání varhan řídil Zdeněk Pius Vágner. „Varhany byly během půl dne pryč. Teď stojíme na místě, kde je díra, a na zdi vidíme přesně obrys varhan. Za tu dobu, co tu byly, se při malování vždy malovalo kolem nich, zbytek pod nimi zůstal neomalován. Všichni farníci a další lidé, kteří chodí celý život do kostela, říkají, že to nezvyklý pohled,“ popisuje.

Pomáhali místní dobrovolníci, mezi nimi František Procházka ze Záluží. „Všechno jsme to tady vyklízeli, čistili podlahy, ale hlavně jsme rozebírali varhany. To byla dost náročná práce, protože je to velký nástroj a museli jsme ho celý snést dolů po úzkém schodišti,“ říká.

U rozebírání nechyběl ani mistr varhanář, který určoval, kam které píšťaly složit. „Než se to rozebralo, tak varhany ještě vyzkoušel. Pak si jednotlivé píšťaly popisoval a ukládal do různých krabic,“ dodává František Procházka. Některé staré píšťaly se mohou časem znovu využít při stavbě dalšího nástroje.

V Chyškách nové varhany hned nebudou. Farnost má tedy připravenou provizorní variantu. „Budou tady elektrofonické varhany se zesilovačem a reproduktory po tu dobu, co budeme čekat na nové varhany. Pokud vše půjde podle plánů, měli bychom je mít příští nebo přespříští rok, už se stavějí v italské dílně,“ vysvětluje Zdeněk Pius Vágner.

Sbírka na nové varhany do kostela v Chyškách pokračuje. Unikátní nástroj bude stát zhruba 8,5 milionů korun. Pro jihočeskou obec ho vyrábí renomovaný italský varhanář Giovanni Pradella.

autor: Václav Malina
Spustit audio