Jihočeská bioložka získala stipendium v rámci soutěže Ženy ve vědě

20. květen 2011

Alena Krejčí z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity a Biologického centra Akademie věd obdržela stipendium 250 tisíc korun od společnosti L´Oréal v soutěži Ženy ve vědě. Ceny se udělovaly na čtvrtečním slavnostním večeru v Praze.

Mladá vědkyně z Českých Budějovic zaujala porotu svým projektem o dorozumívání mezi buňkami. Porušení chemické signalizace buněk je totiž spojeno s řadou patologických jevů i s rakovinou.

Alena Krejčí, kterou jste nedávno mohli slyšet v našem pořadu Host U Tří lvů, popisuje řeč buněk takto: „Místo slov používají buňky chemické signály. Jednotlivá slova pro ně budou jednotlivé chemické molekuly, třeba proteiny nebo jiné chemické sloučeniny. Ty potom spojují do vět, kterým říkáme signální dráhy. Spolu utvoří větu, které buňka nějakým způsobem rozumí, reaguje na ní vytvořením řady dalších chemických signálů, spojí je do věty a vyšle ven. Je zase na další buňce, aby jim dobře porozuměla, interpretovala a nějak zareagovala.“

„Stačí, aby se zaměnilo jedno slovo, jeden signál a stejně tak jako v lidské řeči se význam věty může změnit. A to může mít dalekosáhlé důsledky,“ vysvětlila bioložka Alena Krejčí.

Soutěž Ženy ve vědě je pro mladé vědkyně do 35 let, které mají vědecký titul Ph.D. a perfektně ovládají angličtinu. Je společnou akcí firmy L'Oréal Česká republika, Akademie věd České republiky a České komise UNESCO.

autor: Petra Matoušková
Spustit audio