Jihočeská perníkářská firma veze do Vatikánu perníky pro krajany a diplomaty

3. prosinec 2017

Perníky v podobě čerta, Mikuláše i anděla veze do Vatikánu jihočeská perníkářská firma. Plnou dodávku sladkostí upekla potřebným lidem i českým krajanům.

Jde o součást jihočeské Mikulášské poutě k papeži Františkovi. Celkem 45 poutníků se s ním v polovině prosince setká a předá mu vánoční dárky.

V pekárně REJ perníky připravovali s dostatečným předstihem a ve velkém. „Do Říma vezeme dost perníků, takže musíme všechno dělat ve velkém, abychom to stihli. Těsto připravuje obrovská míchačka,“ popisuje jednatelka Lenka Vyhlídová.

Svatý otec dostane velkého Mikuláše, kterého vyzdobily děti v budějovickém centru Arpida. Dále firma připravila perníky s vánoční a zimní symbolikou. Nechybí třeba komety, sněhuláci a zvonečky.

Sami zaměstnanci si ale na sladkém moc nepochutnali. „Perníky mám rád, ale už jsem si dlouho nedal. Přiznám se, že když tu pracuji celý den, na sladké moc nemám chuť,“ říká Josef.

Lenka Vyhlídalová dokonce odmalička nesmí jíst sladké. „Naše perníky tedy nejím, ale určitou garancí jsou naše děti, které je mají rády. Když dostanou někde jiný perník, tak ho nejí,“ dodává s úsměvem.

Do Vatikánu se s Mikulášskou poutí vydá i reportérka Českého rozhlas Mária Pfeiferová. Natočí tam reportáže a speciální vánoční pořad.

Reportáže z příprav a poté i samotné cesty do Vatikánu najdete zde.

autor: pfr
Spustit audio