Jihočeská ratolest dokázala, že Jihočechům není lhostejné jejich životní prostředí

4. listopad 2014

Podpora třídění a nové přírodní zahrady letos nejvíce zaujaly porotu soutěže Jihočeská ratolest. Ta se už čtvrtým rokem zabývala projekty, které mají nějaký přínos pro ochranu životního prostředí.

Vítězové převzali v pondělí 3. listopadu v Českých Budějovicích ocenění ve čtyřech kategoriích. Jedním z vítězů byla i táborská místostarostka Lenka Horejsková (TOP 09), která se rozhodla motivovat ke třídění své spoluobčany všech generací.

Do dalšího oceněného projektu soutěže Jihočeská ratolest se zapojili také rodiče a děti. Přírodní zahradu Základní školy J. K. Tyla v Písku zničila firma, která opravovala vodovod. Díky dobré vůli a nadšení se jí podařilo pozvednout znovu z popela.

V kategorii neziskových organizací si první cenu převzali Miloslav a Milan Jirků, kteří v rámci občanské iniciativy v areálu Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích vytvořili jezírka s původními druhy rostlin pro obojživelníky a zavedli mozaikové sečení trávníků na podporu hmyzu a ptáků. Student Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity Filip Tichánek získal prvenství v kategorii Bakalářské a diplomové práce za výzkum společenství vážek v odvodňovacích Kanálech.

Spustit audio