Jihočeská univerzita se rozrůstá

1. říjen 2002

Jihočeská univerzita v nadcházejícím školním roce dosáhne trojnásobku počtu studentů, které měla při svém založení v roce 1991. Současně s počtem studentů narůstá také počet studijních oborů a roste i ubytovací kapacita, řekl dnes novinářům prorektor Jihočeské univerzity Přemysl Záškodný.

Z původních 2200 studentů na dvou fakultách bude podle předpokladů na univerzitě studovat 6600 mladých lidí, kteří si mohli vybrat ze současných pěti fakult. Podle Záškodného se letos ke studiu přihlásilo téměř 7800 studentů a univerzita vyhověla více než 3100 účastníkům přijímacího řízení. K zápisu se zatím dostavilo na 1590 studentů a předpokládá se, že jich do prvního ročníku nastoupí kolem 1750. Konečná čísla budou k dispozici na konci října. Univerzita plánuje pro příští rok svou kapacitu ještě zvýšit a přijmout téměř 2000 nových studentů.

Vedle tradičních oborů mají studenti nově na výběr několik nově akreditovaných programů. Mezi nimi jsou například bakalářský obor Sociální a charitativní péče na Teologické univerzitě, Aplikovaná radiobiologie a toxikologie a Biofizika a zdravotnická technika na zdravotně-sociální fakultě, Učitelství fyziky a výpočetní techniky s elektronikou pro základní školy na fakultě pedagogické. V řízení jsou další čtyři obory.

S počtem studentů letos vzroste také počet lůžek na vysokoškolských kolejích. Univerzita totiž získala od Jaderné elektrárny Temelín budovu bývalé ubytovny na sídlišti Vltava. Ke stávajícím asi 1700 lůžkům tak přibude ještě dalších více než 500. Univerzita se snaží také vylepšovat standard na kolejích a postupně všechny pokoje vybavuje síťovým připojením na internet.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio