Jihočeská záchranka bude od nového roku létat v armádních vrtulnících

23. duben 2016

Leteckou záchrannou službu v jižních Čechách bude od příštího roku zajišťovat armáda. Záchranářský vrtulník provozuje ještě do konce roku na českobudějovickém letišti soukromá firma. Ta ale končí a vláda rozhodla, že tuto službu převezme armáda.

Zatím není jasné, zda armádní vrtulník dokáže využít nedávno vybudovaný heliport na českobudějovickém letišti. Současný záchranářský vrtulník je totiž lehčí. A tomu odpovídají i parametry hangáru i heliportu.

Ředitel jihočeské záchranné služby Marek Slabý proto připouští, že záchranáři budou hledat nové místo. „Pokud se parametry toho armádního vrtulníku nebudou shodovat a parametry heliportu a hangáru, tak samozřejmě může dojít k tomu, že armáda bude muset přistávat a fungovat z úplně jiného místa,“ říká.

Odborníci na letectví i Úřad pro civilní letectví, armáda i záchranáři teď jednají o několika možných variantách, jak leteckou záchranku provozovat po novém roce. „Na to je třeba projednat některé věci s úřadem, který licencuje heliport. Možná budeme hledat náhradní prostor pro samotné parkování vrtulníku a osádka by využívala stávající areál,“ dodává ředitel letiště Ladislav Ondřich.

Otevřená zůstává i možnost, že by letecká záchranka v armádních vrtulnících létala od nového roku z bývalého vojenského letiště v Bechyni.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio