Jihočeské divadlo nabídne v nadcházející sezoně 16 premiér

1. říjen 2016

Šestnáct premiér připravilo pro nadcházející sezónu Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích. Podělí se o ně čtyři soubory. Letošní novinkou v dramaturgii divadla bude muzikál Kronikáři, který je společným dílem všech uměleckých souborů.

Na jeho nastudování se bude podílet 25 členů orchestru, 16 zpěváků opery, dva sólisté opery, osm tanečníků a deset herců z Malého divadla a z činohry. „To bude, tuším, poprvé v historii Jihočeského divadla, kdy na jedné inscenaci budou spolupracovat všechny soubory,“ uvedl ředitel Lukáš Průdek.

Co všechno chce člověk ve svém životě ovládat? Odpověď tematicky spojuje pět nových premiér, které pro nadcházející sezónu připravil soubor činohry. Podle umělecké šéfky Jany Kališové se podařilo přilákat na jih Čech čtveřici významných a úspěšných režisérů.

Soubor baletu poprvé vede Lukáš Slavický, jenž v létě nahradil Attilu Egerháziho. Slavického úvodní premiérou budou dvě choreografie ve večeru nazvaném Shakespeare & Stravinskij. „V první části večera uvedeme komický jednoaktový balet, jedná se o výběry z děl Williama Shakespeara. V druhé části večera uvádíme Svěcení jara na hudbu Igora Stravinského,“ popsal.

První premiérou opery bude Rossiniho burleska Příležitost dělá zloděje. Půjde o jakýsi sitcom inspirovaný kultovním seriálem Jak jsem potkal vaši matku. „Další premiérou bude Trubadúr, tragická opera antického rozměru a krásnou a nesmírně silnou hudbou. Dále uvedeme operetu, která je takovým trochu vzácným zbožím na českém jevišti, je to Mikádo Gilberta a Sullivana, anglická opereta, která v Jihočeském divadle zazní poprvé,“ doplnil šéf opery Tomáš Studený.

Soubor Malého divadla zve na čtyři premiéry. První z nich připomene Vánoce představením Ježíšek Superstar. „Bude to vánoční inscenovaný koncert. Hned potom u nás hostující režisér Jan Holec začne připravovat autorskou inscenaci Kazisvět, po novém roce se budeme věnovat nejmenším divákům v inscenaci Všechno, co jste o divadle nikdy vědět nechtěli, ale my vám to stejně řekneme. Děti dostanou celé divadlo do svých rukou,“ řekl režisér Janek Lesák.

Kromě šestnácti premiér připravilo divadlo i řadu doprovodných programů. Oblíbené jsou utajené koncerty, noci divadel nebo workshopy Ateliéru 3D.

autor: Vendula Kostohryzová
Spustit audio