Jihočeské divadlo vypravilo do ulic Autobuď. Lidé se svezou do minulosti

26. duben 2015

Unikátní jízdu historickým autobusem připravilo Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích. Autobuď vezme diváky do minulosti a na nejznámější místa krajského města, které tento rok slaví 750 let od svého založení.

Nápad se zrodil v hlavě uměleckého šéfa Malého divadla Petra Haška. „Rozhodli jsme se přiblížit historii města přes vzpomínky fiktivní osoby – pětasedmdesátileté Jiřiny Matouškové, majitelky vetešnictví. Spolu s ní putujeme speciální linkou po jejích vzpomínkách,“ řekl.

Jízda historického vozu Škoda 706 RTO vede od prvních vzpomínek na bourání synagogy v době fašismu až po účast Jiřiny Matouškové na první československé spartakiádě.

„Dále navštívíme bývalý sirotčinec, kavárnu Savoy, kde se scházela smetánka, nebo gumárnu v Koh-I-Nooru,“ dodal Petr Hašek.


Autobuď vyjede 27. dubna (v 10 a 18 hodin), 28. dubna (v 10 hodin), 29. dubna (v 10 a 18 hodin) a 30. dubna (v 10 a 18 hodin).

V továrně pomáhala hercům najít vhodné jeviště specialistka marketingu společnosti Koh-i-Noor Martina Břízová. „Prošli jsme výrobu a nakonec vybrali místo v gumárně, kde lidé uvidí celé představení z výšky. Náš provoz jsme tomu přizpůsobili,“ uvedla.

Autobuď vyjíždí od Polikliniky Sever. Na palubě má dvě průvodkyně, které popisují trasu. Na jednotlivých zastávkách pak pasažéři vystoupí a vyslechnou si vzpomínku Jiřiny Matouškové – jedná se vždy o krátká desetiminutová představení.

Unikátní divadelní jízda Autobuď v Českých Budějovicích
autor: Martin Pokorný
Spustit audio