Jihočeské hrady a zámky čeká sezóna rozsáhlých obnov i nových expozic

26. březen 2017

Letošní památková sezóna je Rokem renesanční šlechty. Jihočeské hrady a zámky připravují otevření nových prostor, zajímavé akce i rozsáhlé obnovy. Těch se dočkají například zámek Vimperk, Hluboká nebo Rožmberk.

„Pokračuje projekt obnovy věže Jakobínka na hradě Rožmberk, vedle toho postupujeme v budování zámecké galerie v Českém Krumlově a získali jsme 110 milionů korun z Evropské unie, se kterými zahajujeme projekt revitalizace zámku Vimperk,“ vybírá některé z letošních významných rekonstrukcí ředitel českobudějovického Národního památkového ústavu Petr Pavelec.

Do některých hradů a zámků se načas nastěhují nejenom řemeslníci, ale také umělci. Akce budou souviset právě s Rokem renesanční šlechty. „Na Kratochvíli bude obnovená tradice vystoupení divadla Continuo, což je sice novodobý projekt, ale související s renesanční atmosférou zámku. Dále například v Jindřichově Hradci se budeme věnovat výstavě tapisérií, na níž představíme i velmi cenné renesanční tapiserie,“ říká Petr Pavelec.

Zámek Červená Lhota letos představí obnovené interiéry ve východním křídle, Jindřichův Hradec zpřístupní šlechtické apartmá posledních pánů z Hradce, takzvané Zelené pokoje.

Návštěvníci se mohou těšit také na novou prohlídkovou trasu na zámku Hluboká, kde restaurátorské práce stále pokračují. „Trasa bude procházet zatím nikdy nezpřístupněným patrem, kde byly takzvané hostinské pokoje. Ukážeme prostory určené pro ubytování panstva při loveckých aktivitách,“ charakterizuje komorní prohlídkovou trasu kunsthistorička Maja Havlová.

„Budou tak k vidění zcela unikátní věci jako třeba indické tisky, které byly použity jako tapety. Trasa bude zakončená takzvanou stříbrnicí, kruhovou místností, kde bude muzeálně vystavené schwarzenberské stříbro, jeden z nejzachovalejších stříbrných pokladů v této zemi,“ doplňuje.

Návštěvnická sezóna odstartuje v sobotu 1. dubna.

Spustit audio