Jihočeské muzeum připomíná, jak vypadaly adventní a mikulášské trhy před sto lety

2. prosinec 2015

Jehličí, sušené ovoce i perníky provoněly Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích. Nová výstava Advent našich předků přenese návštěvníky o sto let zpátky a prozradí, jak tehdy vypadaly adventní a mikulášské trhy.

Expozice ukazuje dobové fotografie z Českých Budějovic nebo zboží, které se tehdy na trzích prodávalo, například hračky, které pak dětem nadělil Mikuláš nebo Ježíšek.

Od těch dnešních se hračky v první polovině minulého století značně lišily. „Oni využívali materiály, které byly dostupné, takže třeba oříšky. Máme tu malé kočárky ze skořápek, čerta sušených švestek. Vyrábělo se i z kaštanů nebo sušených hrušek,“ popisuje Alexandra Khadka, kurátorka výstavy.

Na adventních a mikulášských trzích mohli lidé koupit nejrůznější cukrovinky a také velkou škálu sušeného ovoce. To pocházelo nejen z tuzemska, ale i zahraničí. „Ty trhy vlastně byly hodně podobné dnešním, i když v současné době je to více komerční. Prodávaly se potřebné věci, ale samozřejmě také hračky,“ dodává Alexandra Khadka.

Na výstavě Advent našich předků si lidé dále připomenou zvyky spojené se svatou Lucií, Ambrožem Mikulášem nebo Barborou. Expozice zůstane v muzeu do 3. ledna.

Čtěte také

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio