Jihočeské obce rozhodnou, zda kývnou na průzkum kvůli uskladnění jaderného odpadu

Ministerstvo životního prostředí povolilo průzkum vytipovaných lokalit, na kterých by mohlo vzniknout úložiště radioaktivního odpadu. Celkem se jedná o sedm území v celé České republice. Řada obcí i ekologických sdružení tomu ale chce zabránit. Jestli se k nim připojí i obce z jihočeské lokality Čihadlo, se rozhodne během několika dnů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Každé auto dostane přesně vymezený prostor pro uložení odpadu

Každé auto dostane přesně vymezený prostor pro uložení odpadu | Foto: Miroslav Kobza | Zdroj: Český rozhlas

„Základ života je zdraví, pak jsou peníze,“ shodují se před obchodem v Deštné starší dámy Věra a Anna a připomínají regionální minulost uranových dolů.

I když se v referendu, které v obci proběhlo před deseti lety, obě jasně vyjádřily proti stavbě úložiště, přípravné práce stále pokračují.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministerstvo povolilo průzkum lokalit pro uskladnění jaderného odpadu. Jihočeské obce v lokalitě Čihadlo rozhodnou, zda na něj kývnou

Ministerstvo životního prostředí teď Správě úložišť radioaktivních odpadů povolilo, aby začala s průzkumem vytipovaných lokalit.

„První etapa geologických průzkumných prací počítá s provedením povrchových měření, sběrem dat a odběrem hornin pomocí ručních nástrojů,“ popsala mluvčí správy Tereza Bečvaříková.

Tato etapa průzkumu by mohla trvat zhruba dva roky. Každá z obcí navíc získá finanční kompenzaci.

Kompenzace lákají

Například u Lodhéřova, který každý rok hospodaří se zhruba deseti miliony korun, by to mohly být za každý rok průzkumu čtyři miliony.

„Všichni starostové velmi dobře vědí, kam by ty peníze dali. Na opravu infrastruktury, majetku, budov,“ přemítá nezávislá starostka Lodhéřova Zdeňka Klesalová.

Další nezávislý starosta, Radim Beneš z Pluhova Žďáru, navíc připomíná, že tento průzkum může také ukázat, že lokalita Čihadlo je pro stavbu úložiště nevhodná.

Obce by tak bez obav mohly první etapu průzkumu povolit a třeba se dozvědět, že jejich lokalita pro stavbu vhodná není. A získaly by kompenzaci i za letošní rok.

Aby se tak skutečně stalo, nesměly by se ale proti rozhodnutí ministerstva životního prostředí odvolávat, aby vstoupilo v platnost do konce roku. I proto se teď budou muset jednotlivá zastupitelstva sejít a rozhodnout.

„My v tom můžeme maximálně hledat nějakou procesní chybu. Tím to rozhodnutí ale nezrušíme, akorát oddálíme. A zastupitelé se na to koukají i z toho pohledu, že dva miliony do našeho rozpočtu jsou poměrně dost pěkná částka,“ říká starosta Deštné David Šašek z ODS.

Rozklad proti rozhodnutí ministerstva životního prostředí můžou obce podat do 5. prosince.

´

Lucie Suchánková Hochmanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme