Jihočeské vysoké školy ještě nabírají studenty do nových oborů

30. červenec 2012

Studenti na nejmladší veřejné škole u nás, českobudějovické Vysoké škole technické a ekonomické, budou od podzimu navštěvovat nový obor – Technologii dopravy a přepravy.

Také díky tomu vzroste počet posluchačů z 3000 na 3500. Technologie dopravy a přepravy se stane čtvrtým studijním oborem na škole. Pověřený rektor Vysoké školy technické a ekonomické Marek Vochozka potvrdil, že zároveň reaguje na poptávku firem z regionu.

„Už v přípravě akreditační žádosti jsme spolupracovali s některými dopravními firmami, takže ta poptávka po absolventech existuje. Významným partnerem budou také obce a jejich dopravní inspektoráty a dopravní odbory. Takže absolventi by se měli uplatnit v podnikatelském sektoru, ale i ve státní správě,“ dodává Vochozka.

Pozadu s otevíráním nových oborů pro akademický rok 2012/2013 nezůstává ani Přírodovědecká fakulta Jihočeské univerzity. Získala totiž akreditaci magisterského studia aplikované informatiky. Jedná se o první technický obor, který navazuje na bakalářskou úroveň. Fakulta proto také přijímá přihlášky letos mimořádně do 20. srpna.

Vedoucí Ústavu aplikované informatiky Přírodovědecké fakulty Libor Dostálek říká, že ačkoli jde o denní formu studia, zvládnou ji i ti, kteří už pro nějakou firmu pracují: „Zájem firem o práci studentů na tomto oboru je tak velký, že už všichni mají nějaké zaměstnání. Chceme jim umožnit, aby to zaměstnání měli už při studiu. Není to většinou zaměstnání na plný úvazek, ale na poloviční.“

autor: Petra Matoušková
Spustit audio