Jihočeský hejtman udílel Zlaté šupiny, ocenil 7 osobností kraje

Celkem 7 osobností Jihočeského kraje vyznamenal u příležitosti státního svátku 28. října jihočeský hejtman Jiří Zimola. V jízdárně hlubockého zámku ocenil Zlatou šupinou lékaře, spisovatelku, vysokoškolského pedagoga, rektora filmové školy, podnikatelku, hokejového internacionála a čestného předsedu fotbalového Dynama.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jeden z oceněných Zdeněk Čadek, čestný předseda SK Dynamo

Jeden z oceněných Zdeněk Čadek, čestný předseda SK Dynamo | Foto: Krajský úřad Jihočeského kraje

Ocenění za významný lékařský, vědecký a pedagogický přínos v oblasti problematiky komplexní péče o dítě převzal profesor Miloš Velemínský.

V letech 1980 až 1997 byl primářem dětského oddělení českobudějovické nemocnice. V roce 1984 založil v Českých Budějovicích první samostatné novorozenecké oddělení v České republice a stal se jeho primářem.

O pět let později začal spolupracovat s nově vzniklou Zdravotně sociální fakultou Jihočeské univerzity, na jejíž půdě významně rozšířil své vědecké aktivity.

Od roku 1998 působil šest let jako proděkan pro vědu a výzkum a poté se stal děkanem. V současné době je vedoucím katedry klinických a preklinických oborů. Provozuje také dětskou ordinaci v Třeboni.

Zlatou šupinu dostala i spisovatelka Markéta Zinnerová. Známé jsou především její knihy Indiáni z Větrova nebo Tajemství proutěného košíku. Cenu dostala za Mimořádný přínos v oblasti umělecké tvorby pro děti a mládež.

Hejtman Zimola oceňoval také akademiky. Cenu za Významné zásluhy při rozvoji školství, dopravy a veřejné správy v Jihočeském kraji převzal Zdeněk Žemlička, který byl prvním děkanem fakulty managementu v Jindřichově Hradci a později pomáhal založit společnost Jikord.

Blanka Milfaitová je známá originálními marmeládami | Foto: Šárka Ševčíková

Zlatou šupinu dostal i Jindřich Goetz - filmový architekt, který je od roku 2007 je rektorem vysoké školy - Filmové akademie Miroslava Ondříčka v Písku.

Další dva vyznamenaní jsou z oblasti sportu, a to Zdeněk Čadek, dnes čestný předseda SK Dynamo, a trojnásobný vítěz Stanley Cupu, hokejista Jaroslav Pouzar.

Mezi oceněnými je ještě jedna žena, Blanka Milfaitová, která proslula svou výrobou marmelád. Za svou citronovou marmeládu získala loni nejvyšší ocenění v soutěži The World´s Original Marmalade Awards v Londýně. V roce 2014 svůj úspěch zopakovala a pro své výrobky získala ocenění „nejlepší na světě“.

Udílení Ceny hejtmana se po loňské premiéře konalo letos už podruhé. Jako symbol byla vybrána Zlatá šupina, a to proto, že představuje pomyslný symbol štěstí a koresponduje s rybářstvím, kterým je Jihočeský kraj proslulý.

Martin Pokorný, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme