Jihočeský kraj chce zpoplatnění všech silnic prvních tříd pro kamiony

18. srpen 2017

Zpoplatnění všech silnic prvních tříd pro auta nad 3,5 tuny bude chtít prosadit na ministerstvu dopravy Jihočeský kraj. Jeho zástupci se na tom shodli při společném jednání s představiteli obcí.

Ti se obávají nárůstu nákladní dopravy po zavedení mýtného na hlavním tahu z Českých Budějovic do Plzně. „Jde o to, že prostě nechceme, aby se zhoršila dopravní a bezpečností situace pro naše občany a řidiče,“ odůvodňuje společné rozhodnutí jihočeský radní a starosta Lišova Jiří Švec.

Obce ležící na silnici I/22 z Vodňan do Domažlic, kudy by kamiony zřejmě jezdily, nákladní doprava už teď velmi zatěžuje. „Ta silnice na to není dimenzovaná, je tam nebezpečná zatáčka přímo u základní školy. Je pro nás nepředstavitelné, že by doprava ještě zhoustla, už nyní tu projíždí spousta kamionů a ani nedodržují rychlost,“ říká starostka Cehnic Helena Sosnová.

Starostové původně žádali ministerstvo o zrušení zavedení mýtných bran. Přítomné zástupce sdružení dopravců proto výsledek jednání zaskočil. „Naše předsednictvo bojuje s vládou a ministerstvem dopravy, aby to nebylo zpoplatněné. Máme několik rozhodnutí, že 900 komunikací první třídy nebude zpoplatněno, a teď najednou tady vidím, že to není pravda, takže budeme bojovat dál, aby to nebylo,“ vysvětluje člen předsednictva sdružení dopravců Radek Šrůma.

Zpoplatnění silnice I/20 vidí Jihočeský kraj jako neodvratnou záležitost. Proto bude ministerstvo dopravy žádat o zavedení mýtného na všech silnicích prvních tříd v regionu.

„Dalším zásadním požadavkem je, aby vybírané peníze byly v budoucnu směřované zpět do těch lokalit, kde se mýto vybírá, a aby se tam zlepšovala infrastruktura. Důležité je i to, abychom společně se státem a krajem našli zlepšení podmínek po dopravce. Posledním požadavkem je zajištění větší a lepší činnosti policie a celní správy ve smyslu kontrol zahraničních dopravců,“ dodává Jiří Švec.

Ministerstvo dopravy by mělo dostat konečné vyjádření Jihočeského kraje v polovině září.

Spustit audio