Jihočeský souhrn

27. září 2002

Ministr kultury Pavel Dostál nepozastavil zamýšlený převod divadla s otáčivým hledištěm v Českém Krumlově na pražské Národní divadlo, jak ve středu uvedl jihočeský hejtman Jan Zahradník. Podle mluvčí ministerstva Kateřiny Besserové na jednání představitelů kraje s ministrem k žádné závazné dohodě o případném převedení otáčivého hlediště do správy Jihočeského kraje nedošlo.

Českobudějovičtí zastupitelé schválili další finanční výpomoc povodní postiženým občanům z Fondu pomoci města. Ti, kterým byla vyplacena sociální dávka, dostanou na základě příspěvku přiznaného odborem sociálních věcí výpomoc ve výši 50% z přiznané sociální dávky. Ta bude ještě navýšena o 2 tisíce, což je částka, kterou do fondu přispěla 1. JVS, aby kompenzovala zvýšené náklady na spotřebu vody při čištění domů po povodni.

Vedení radnice v Prachaticích slibovalo začátkem roku, že ještě v září bude mít k dispozici digitální technickou mapu města za zhruba dva miliony korun, která výrazně zkvalitní a zpřesní podklady pro práci projektantů. Potřebné údaje se však zatím ještě nezačaly ani v terénu zaměřovat. Českému Telekomu, který se na vytvoření mapy také podílí, totiž trvalo pět měsíců než smlouvu a vytvoření mapy schválil a ta tak nebude k dispozici dříve než na začátku příštího roku.

Horní Planá pomůže obci Metly. Občané v tomto šumavském městě shromáždili téměř 170.000 korun na pomoc obci zničené povodní. Zastupitelé města rozhodli, že tuto částku doplní na čtvrt milionu korun z obecního rozpočtu.

Další pomoc lidem, které postihly povodně, schválili zastupitelé ve Strakonicích. Zastupitelstvo doplnilo pravidla pro čerpání financí z fondu na obnovu bydlení. Lidé postižení velkou vodou mohou získat od radnice půjčku do 100.000 korun s jednoprocentním úrokem a s dobou splatnosti na čtyři roky.

V jižních Čechách je v současné době okolo dvou tisích kilometrů značených cyklostezek a cyklotras. V příštím roce by k nim měly přibýt další. Například na cyklostezku spojující České Budějovice a Hlubokou nad Vltavou by se měl napojit úsek vedoucí k zoologické zahradě Ohrada.

Z trestnéhon činu vydírání obvinili policisté 26-ti letého muže z Tábora. Obviněný na zastávce MHD v Táboře nutil pod pohrůžkou násilí 24 letého muže aby na policii odvolal svou výpověď, která měla obviněného usvědčit z drogové trestné činnosti. Obviněný měl postiženému vyhrožovat také v místě jeho bydliště.

Počasí na sobotu: Zítra čekejte oblačno, v noci a dopoledne ještě ojediněle přeháňky, na horách sněhové, odpoledne už většinou polojasno. Ranní teploty 2 až 5 st., odpolední 9 až 12 st., v 1000 m 5 st. Mírný severozápadní vítr 3 až 6 m/s. Biometeorologická předpověď: 1 - mírná zátěž.

autor: čro čb
Spustit audio