Jihočeští vědci mají nové laboratoře pro výzkum viru zika i klíšťové encefalitidy

Biologické centrum Akademie věd v Českých Budějovicích má nový pavilon pro parazitology. Přístavbou vznikly laboratoře, pracovny, přednáškový sál i moderní technické zázemí. Sloužit bude hlavně parazitologům, mladým vědcům i studentům.

Součástí areálu je i speciálně vybavená laboratoř pro výzkum vysoce patogenních virů.

Laboratoře, kde se pracuje s infekcí, jsou rozdělené do čtyř stupňů. V Budějovicích je nově laboratoř se stupněm ochrany číslo tři. „Veškerý vzduch je odsáván a prochází přes filtry, které jsou schopny zachytit i virové částice,“ říká virolog a vedoucí laboratoře Daniel Růžek.

Na práci v laboratoři s třetím stupněm ochrany se vědci musí připravit v přechodové komoře a používat ochranné pomůcky. „Před vstupem se musí vysvléct do spodního prádla, odložit všechny šperky, mobilní telefon. Pak se převlečou do ochranného oděvu, vezmou si galoše, přes galoše ještě ochranný návlek, na hlavu si nasadí kuklu s přívodem vzduchu. Vzduch je vháněn do kukly motorkem a opět prochází přes filtry,“ popisuje Daniel Růžek.

V nové laboratoři pracují mladí vědci do 35 let. „Připravuji se na pokus s virem klíšťové encefalitidy a dalšími viry. Předpěstuji si kulturu, kterou pak infikuji a sleduji vlastně průběh infekce a dalších látek, které buňky produkují,“ ukazuje vědkyně Jana Širmarová.

Vědci se budou v Budějovicích zabývat výzkumem viru zika i viru klíšťové encefalitidy. „V současné době rozjíždíme intenzivní výzkum, který se bude týkat viru zika. Dlouhodobě se zabýváme virem klíšťové encefalitidy. Máme projekt, který se věnuje viru vztekliny. To jsou hlavní patogeny, ale kromě toho se věnujeme ještě třeba viru západního Nilu nebo viru japonské encefalitidy,“ dodává Daniel Růžek.

autor: hoch
Spustit audio