Jihostroj chce obhájit titul. Pomáhat budou dva Slováci, Ukrajinec i Polák

24. září 2017

Volejbalový Jihostroj se chystá na obhajobu mistrovského titulu. V cestě za zlatem by mu měli pomoci také zahraniční posily. Letos budou oblékat dres českobudějovického klubu dva Slováci, Ukrajinec a Polák.

Z polské Varšavy přišel do Budějovic Pawel Halaba. „Je to mladý dravý hráč, který hrál dva roky polskou nejvyšší ligu. Hrál proti nejlepším hráčům na světě,“ říká trenér Jihostroje René Dvořák.

Dynamického dvaadvacetiletého útočníka si nevybral náhodou. „Samozřejmě nemá nahráno sto zápasů jako třicetiletý harcovník, ale objevil se asi ve třiadvaceti zápasech v sezóně. Jak jsem viděl na videích, prosazoval se proti světovým hráčům a hrál naprosto vyrovnanou partii se všemi,“ dodává.

Varšavský tým, ve kterém Pawel Halaba hrál, skončil na devátém místě polské nejvyšší soutěže. Mladý útočník má ale vyšší ambice. „Tady v Budějovicích chci vyhrát zlato. Pokusíme se ovládnout extraligu i český pohár,“ říká.

Aby byl tým připraven, musí především zabudovat do systému nové tváře. Do Jihostroje přicházejí univerzál Křešťan, nahrávači Palgut a Kupilík, blokař Ondrovič.

Polák Pawel Halaba po třech prohrách na turnaji v Liberci rozhodně nepanikaří. „Je to náš třetí zápas v šestkách. Jinak jsme v létě vůbec nebyli kompletní. Každý zápas je dobrý pro sehrávání, ale ještě nastupujeme vždy v jiné sestavě. Vlastně až v tomto týdnu máme k dispozici všechny hráče,“ připomíná.

Zajímavostí je, že v sestavě Jihostroje je ještě jeden Polák - Josef, jeden z nejtalentovanějších českých blokařů, který si v létě přivezl z mistrovství světa do 19 let sedmé místo. Jihočeši tak vyrazí za obhajobou titulu a do předkola Ligy mistrů se dvěma Poláky.

autor: kaj
Spustit audio