Jindřich Štreit zachycuje příběhy lidí bez domova. Snímky uvidíte v Galerii Mariánská

27. leden 2016

Téměř devadesát fotografií předního českého fotografa Jindřicha Štreita vystavuje v nových prostorách českobudějovická galerie Mariánská. V cyklu Kde domov můj autor zachycuje život lidí bez domova v různých podobách a na různých místech jihu Čech a také v Olomouci.

Mezi bezdomovci se pohyboval dva roky. Snímky pořizoval na digitální fotoaparát, což u něj není zvykem. „Jsem znám jako fotograf analogového provedení, ale život a technika jde dál, tak jsem se rozhodl to také vyzkoušet digitálně. Chtěl jsem ale fotografie zbavit takové té křiklavé barevnosti. Barevnou škálu omezuji, aby vyniklo to důležité. Myslím, že právě pro toto téma se to hodí,“ říká.

Blízký kontakt s bezdomovci mu pomohli navázat pracovníci charity. „Ti jsou pro mě jsou velice důležití, protože mi pomáhají dostat se mezi bezdomovce a vůbec najít lokality, kde tito lidé žijí,“ komentuje.

V Českých Budějovicích se Jindřich Štreit setkal i s člověkem, který si bezdomovectví dobrovolně vybral jako svůj životní styl. „Fotografoval jsem tady jednoho jaderného fyzika, který se rozhodl žít tímto způsobem. V současné době jsou i tyto možnosti, které musíme akceptovat,“ dodává fotograf.

Výstava je v Galerii Mariánská k vidění do konce února.

autor: Vendula Kostohryzová
Spustit audio