Jiří Hledík ze zdravotních důvodů odstoupil z nejtěžšího cyklistického závodu světa

19. červen 2012

Závod Race Accros Amerika přetíná USA od západu na východ, měří 4 864 km a jede se v podstatě nonstop jen s krátkými přestávkami 12 dní a nocí.

Kvalifikovat se na něj není snadné a zdolat náročnou trať se ještě žádnému Čechovi nepodařilo. Bohužel ani Jiří Hledík z Dobré Vody u ČB letos tím prvním nebude. Už 17. června musel ze zdravotních důvodů závod ukončit, a to ve chvíli, kdy měl za sebou zhruba třetinu trasy.

Jak píše na svých stránkách, jeho zklamání je obrovské a fyzický i psychický stav hodně špatný. Největším problémem, který Jirku na jeho cestě trápil, byly problémy s puchýři a odřeninami v tříslech, což si nakonec vyžádalo i nasazení antibiotik.

Tuhle potíž asi nikdo nečekal. Jak jste se mohli dozvědět v šestidílném seriálu, který zachytil jeho přípravu a který jsme vysílali minulý týden, Jiří Hledík se před startem usilovně věnoval jak zlepšení své fyzické kondice v posilovně, tak dlouhému tréninku na trenažeru. Nepodcenil ani přípravu v horku a na cestu poušti se chystal tréninkem na Mallorce i přímo na místě ve Spojených státech.

Největší obavy měl z dehydratace a z problémů s koleny, ale nakonec ho zaskočily odřeniny a bolestivý zánět. „Každý den rostoucí bolesti z odřenin a nových puchýřů v tříslech a ze zánětu kůže už byly nad moje psychické síly a to přes veškerou snahu týmového doktora Zdeňka a celého tým. Bylo potřeba nasadit antibiotika a můj sen se rozplynul k lítosti nás všech. Zkrátka teď tu jen ležím nebo klečím, v hlavě se mi honí samé negativní myšlenky,“ píše Jiří Hledík na svých webových stránkách.

Cesta Jiřího Hledíka závodem RAAM skončila v Pagosa Springs v Coloradu

Češi mají ale na RAAMu ještě jedno želízko v ohni: 34letý Svatopluk Božák zatím jede výborně a má za sebou už polovinu závodu.

Jakmile se Jiří vrátí domů, určitě ho k nám do studia pozveme, aby nám o atmosféře tohoto závodu něco pověděl. I když mu v této chvíli asi není do řeči, povzbudivé vzkazy na jeho stránkách mu určitě dodají energii do dalších sportovních výkonů. Jeden za všechny od Leony Šťastné: „Spousta lidí má sny, ale umí o nich jen mluvit a stěžovat si na nepříznivý osud. Vy za svým snem jdete!!!! A právě za to Vás obdivuji a za to Vám děkuji.“


Race Across America je jeden z nejtěžších cyklistických závodů světa. První ročník se jel v roce 1982 pod názvem Great American Bike Race. Jede se bez oficiálních přestávek, je jen na závodnících, jak moc a kdy budou odpočívat – čas jim ovšem běží stále. Trasa je stanovena každý rok jinak, ale vždy vede ze Západního pobřeží na Východní pobřeží, tedy přes celý kontinent. Délka trasy činí necelých 5 000 kilometrů a nejlepší závodníci ji jedou osm až deset dní. Závod je velmi náročný na celkovou fyzickou výdrž, vítězové obvykle tráví v sedle 22 hodin denně. Až polovina závodníků z důvodu vyčerpání nebo ze zdravotních důvodů závod v průběhu vzdá. Rekordmanem v počtu vítězství je Slovinec Jure Robič, který závod vyhrál pětkrát. (zdroj: cs.wikipedia.org)

autor: Hana Soukupová
Spustit audio