Jiří Zimola na kandidátce ČSSD vůbec nebude. Strana se obává jeho problémů

20. květen 2017

Předsednictvo ČSSD vyškrtlo z jihočeské kandidátky do sněmovních voleb bývalého hejtmana Jiřího Zimolu. Důvodem jsou problémy, které vedly k jeho rezignaci. Strana nechce, aby ji tyto problémy zatěžovaly v předvolební kampani.

Uvedl to na tiskové konferenci po jednání předsednictva šéf strany Bohuslav Sobotka. Dodal, že jihočeská kandidátka zůstala až na Zimolovo vyškrtnutí stejná. V jejím čele stojí starosta Jindřichova Hradce Stanislav Mrvka.

Bývalý jihočeský hejtman Jiří Zimola měl původně kandidovat na posledním, 22. místě. Již dříve řekl, že by vnímal jako hazard, pokud by jej vedení ČSSD vyřadilo z kandidátní listiny pro parlamentní volby. Strana by se tím podle něj připravila o hlasy, které by mu voliči mohli dát. Již dříve také řekl, že své vyřazení by považoval za nedemokratické.

Na post hejtmana rezignoval kvůli kauze rekreačního domu v Lipně nad Vltavou a odměnám ve společnosti Jihočeské nemocnice. Odmítá, že by pochybil.

Předsednictvo ČSSD uzavřelo návrhy kandidátek ve všech 14 krajích. Po předsednictvu se k listinám musí vyjádřit ještě členové v jednotlivých krajích prostřednictví referenda. Lídři musí získat nadpoloviční většinu hlasů členů v regionu.

zdroj: ČTK
Spustit audio