Jóga je i pro děti. Školákům pomůže narovnat záda a vyčistit hlavu

22. leden 2017

Pes hlavou nahoru, kočka, strom nebo vrána. Taková slova nezní na hodině přírodovědy, ale na józe pro děti. I ti nejmenší se učí relaxovat a protahovat. Pomáhají jim při tom pozice pojmenované podle zvířat.

Každá hodina začíná posvátnou indickou slabikou óm, sedí se v kroužku, děti zavřou oči a společně zpívají. Stejně jako u každého cvičení je pak potřeba se na začátku pořádně protáhnout a zahřát.

V polovině lekce už se zkouší různé propletené pozice. Děti mohou cvičit samy, ve dvojicích, nebo také ve skupinách. „Já mám takovou sestavu na záda, abych je neměla křivá,“ říká účastnice lekce Kristýna.

Dětí jako Kristýna v ordinaci pediatričky Lucie Pechočové rok od roku přibývá. Vzpomíná, že před deseti lety, na začátku její kariéry, mělo hrbatá záda každé desáté dítě. Dnes je výjimkou, když jedno z deseti problém nemá.

„V dnešní době má většina dětí vadné držení těla, hrbí se, v podstatě jim úplně chybí přitahovače lopatek, aby ta záda byla pěkná, narovnaná. Starší generace si určitě budou pamatovat, jak seděli s rukama za zády, což rozhodně napomáhá držení těla lépe, než když se po lavici děti válí,“ říká lékařka.

Dodává, že dětem chybí normální pohyb v přírodě. Na lékařské židli se jí střídají školáci, kteří neumí vylézt na strom nebo skákat přes švihadlo.

Jóga může být jednou z forem, jak dětem rovnováhu a protažení těla navrátit. „Jóga pro děti musí být dynamičtější, nemohou tam být dlouhé výdrže v polohách, spíš aerobní zátěž,“ komentuje instruktorka dětské jógy Denisa Vrtišková.

Druhá polovina lekce už je pomalejší, spojená s relaxací a masáží. „Pracujeme s energií, aby děti poznávaly víc sami sebe a svoje tělo a byli vnímavější nejen k sobě, ale i k ostatním,“ dodává instruktorka. Na závěr místnost provoní éterický olej, děti leží na podložkách a po masáži odpočívají.

autor: Lenka Nechvátalová
Spustit audio