K chatám pravidelně chodí policisté se psy, chtějí odradit zloděje

28. únor 2017

Bezpečný zámek dveří a mříže na oknech, žádné cennosti a dohled souseda. To jsou podle policistů nejúčinnější rady, jak ochránit chatu nebo chalupu před vyloupením. Právě v zimě se opuštěné rekreační objekty nejčastěji stávají cílem zlodějů.

I proto se teď policisté vydávají na pravidelné kontroly chatových oblastí. Na obhlídky chodí zhruba jednou za měsíc od podzimu až do jara. „Při kontrolách se zaměřujeme hlavně na to, jestli je chata zabezpečená a jestli není poškozená. Když zjistíme, že je narušená, tak kontaktujeme majitele,“ vysvětluje psovod Radek Bicek.

Policisté chodí do chatových oblastí se psy, protože zvíře může případně vyhledat osobu, které se skrývá poblíž. „Nebo když ta osoba spatří hlídku a dá se na útěk, tak použijeme služebního psa k dalšímu vyhledání,“ doplňuje Radek Bicek.

Podle policejní mluvčí Hany Millerové je možné pachatele, kteří se vloupají do chat a chalup rozdělit na dvě skupiny. „Jsou to osoby bez domova, které se vloupají do chaty, vybydlí ji, snědí potraviny, udělají nepořádek a následně chatu opustí a jdou vedle. Druhou skupinou jsou osoby, které se zaměřují na takové luxusnější chaty, kde by mohly být starožitnosti, cennosti, paroží, ale i elektronika,“ vyjmenovává.

Podle policistů je vždycky výhoda, když v chatové oblasti zůstává někdo natrvalo, aby zkontroloval chaty sousedů. V Malém Ratmírově je to například František Sehner. „Jednou tady ve vedlejší chatě někdo vylomil okenici, ale dovnitř se nedostal. Vždycky to obejdu, ale ostatní sem také celkem často jezdí, takže tady je, myslím, docela klid,“ říká.

V loňském roce řešili policisté na Jindřichohradecku 135 případů vloupání do chat a chalup. 43 z nich bylo objasněno.

autor: hoch
Spustit audio