Kachňata ve Vlachově Březí se nakazila virem ptačí chřipky z podestýlky

2. únor 2017

Další dvě ohniska ptačí chřipky zlikvidovali ve středu veterináři na jihu Čech. Nejdříve to byl drobný chov v Ledenicích na Českobudějovicku, potom komerční chov kachen ve Vlachově Březí na Prachaticku. Veterinářům tam pomáhaly tři desítky hasičů z celého kraje.

„Hasičský záchranný sbor zabezpečuje samotný odchyt kachen přímo v hale a potom i dekontaminaci techniky a osob. Přímo v hale zasahuje dvanáct příslušníků hasičského záchranného sboru, kteří jsou k dispozici zaměstnancům krajské veterinární správy. Dalších dvanáct hasičů je připraveno na případné střídání,“ uvedl velitel zásahu Milan Raba.

Nákaza se do komerčního chovu dostala v podestýlce s trusem nakažených ptáků. „Používají slámu a tahle byla od nějakého cizího dodavatele. Pravděpodobně se balíky slámy skládaly venku. Došlo asi nevědomky k pochybení toho chovatele,“ konstatoval ředitel jihočeské veterinární správy František Kouba.

Ve Vlachově Březí a v sousedních obcích už platí nařízení veterinární správy pro chovatele. V Dolních Nakvasovicích je hned vyvěsila zastupitelka Jitka Bartůňková. „Lidé volali, jestli budou muset likvidovat u nás slepice,“ řekla.

„Všechny informace jsou na webových stránkách státní veterinární správy. Tam se lidé dozví, co je to ptačí chřipka, jak se má chovatel chovat. Základní pravidlo je uzavřít chov. Pokud to nejde, tak dát alespoň krmení a vodu do uzavřeného prostoru, aby tam neměli přístup volně žijící ptáci,“ dodává František Kouba.

Do neděle se musí sečíst drůbež v okolí. Například v Chlumanech s tím budou pomáhat zaměstnanci obce. „Dostanou školení a obejdou celou ves,“ říká starostka Ivana Vlková.

Chov kachen ve Vlachově Březí je druhý komerční v Jihočeském kraji, který museli veterináři kvůli ptačí chřipce zlikvidovat. Minulý týden utratili v Blatné na Prachaticku šest a půl tisíce jatečních kachen.

autor: Václav Malina
Spustit audio