Kalamita na konci dubna. Dopravu komplikuje sníh, stovky domácností zůstaly bez proudu

28. duben 2017

Na silnicích v Jihočeském kraji platí kalamitní stav. Na Prachaticku, Českokrumlovsku a jihu Českobudějovicka je neprůjezdná řada silnic kvůli popadaným stromům a sněhu, na některých železničních tratích nejezdí osobní vlaky a stovky domácností jsou bez proudu.

Policie některé komunikace zcela uzavřela, například silnici z Českého Krumlova do Černé v Pošumaví. Policisté i hasiči jsou na místě. „Museli jsme zastavit provoz, protože je to neprůjezdné kvůli popadaným stromům a vyšší vrstvě sněhu, která leží na komunikacích,“ řekl policejní mluvčí Milan Bajcura.

Kromě silnice z Českého Krumlova do Černé v Pošumaví jsou uzavřeny také silnice mezi Prachaticemi a Vitějovicemi, Dolním Dvořištěm a Lipnem, Frymburkem a Větřní, Frymburkem a Černou v Pošumaví.

Některé další silnice jsou neprůjezdné pro kamiony. Správa a údržba silnic má na Prachaticku v terénu deset sypačů a tři traktory, na Českokrumlovsku šest sypačů, ale dva uvízly kvůli tomu, že kamiony zablokovaly silnici.

Problémy jsou i na železnici

Stromy spadly i na některé šumavské železniční tratě určené pro osobní přepravu. „Nejezdí se Rybník - Lipno, Vimperk - Bohumilice, Prachatice - Husinec a Volary - Zbytiny,“ řekl mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Tesař.

Několik set domácností v jižních Čechách je bez proudu. Mluvčí společnosti E.ON potvrdil, že problémy jsou na Prachaticku a Českokrumlovsku. Nejhorší situace je v okolí lipenské přehrady, kde je několik poruch směrem na Větřní, v okolí Frymburku, Vyššího Brodu. Další poruchy jsou na Prachaticku.

„Několik set domácností je bez dodávek elektřiny, příčinou jsou hlavně pády stromů a větví po napadání těžkého mokrého sněhu do našich linek. Odstranění záleží na počasí, pracujeme na tom, ale pokud nepřestane sněžit, tak budou poruchy pokračovat," řekl Vácha.

Do jižních Čech se na konci dubna nečekaně vrátila zima. Řada silnic se úplně uzavřela, pod tíhou mokrého sněhu padaly stromy a větve

V kraji platí do sobotního poledne výstraha meteorologů před vydatným deštěm. V noci na pátek byly silné srážky především na Šumavě a v podhůří Šumavy. „Nejvíce pršelo na Churáňově, 21 milimetrů, a v Křemži 22 milimetrů. Ve vyšších polohách bude asi hodně sněhu,“ řekl Jaroslav Hintermüller z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

V pátek bude přes den zataženo a déšť se sněhem. Sněžit bude jenom v polohách nad 800 metrů. „V nižších polohách s deštěm, teploty čtyři až sedm stupňů,“ doplnil meteorolog.

zdroj: ČTK
Spustit audio