Kampaň Havel@80 připomene nedožité jubileum dramatika a bývalého prezidenta

24. duben 2016

Bývalý český prezident, dramatik Václav Havel by letos oslavil osmdesáté narozeniny. Knihovna Václava Havla vyhlásila při té příležitosti rok 2016 Rokem Havla. Ke vzpomínkovým akcím se připojuje i Český rozhlas České Budějovice.

Velkou částí života Václava Havla provázela i Anna Freimanová. Pracovali spolu v Divadle Na Zábradlí, potkávali se v soukromí na Hrádečku, kde měli chalupy vedle sebe, pracovala s ním i v prezidentském období jako jeho tajemnice pro literární a divadelní agendu a stará se o jeho tvorbu i nyní jako editorka Knihovny Václava Havla.

„Zdá se to až neuvěřitelné, že by se letos 5. října dožil osmdesáti let. Pro mě je to neuvěřitelné proto, že se mi až do posledních měsíců svého života zdál velmi mladý, především svým myšlením a svými názory, ale koneckonců i jednáním. Vždyť, kdo je tak odvážný a odhodlaný, že si v 74 letech splní svůj mladický sen a natočí jako debutant film,“ říká Anna Freimanová.

Jako autor Václav Havel nejprve psal pouze pro sebe a svou první ženu Olgu poezii, schovával si také do šuplíky referáty o divadelních představeních a filmech. Na počátku 60. let se prosadil jako divadelní kritik. „V divadle postupně přešel z pozice kulisáka až do role žádaného divadelního autora. Jeho hlas začal být slyšet, stal se veřejně známou osobou a dostal možnost mluvit k lidem a oslovovat je,“ dodává Anna Freimanová.

Václav Havel měl silný vztah k jižním Čechám. Jezdil sem často soukromě, jako prezident a strávil zde v 50. letech minulého století i dva roky na vojně v českobudějovických Mariánských kasárnách. „Jižní Čechy znám hlavně z té vojny, protože jsme netrávili čas jen v kasárnách, ale měli jsme různá cvičení, takže jsem kraj procestoval. Jižní Čechy jsou krásné, mám je rád, i když bych je raději procestoval jinak než jako voják v 50. letech,“ vzpomínal před časem Václav Havel.

I Český rozhlas České Budějovice si nyní připomíná jeho nedožité osmdesátiny. Připojili jsme se k akci Hele Havel! a prosíme všechny amatérské fotografy k zaslání snímků, na kterých se jim podařilo Václava Havla zachytit při některé z jeho návštěv Jihočeského kraje a nebo třeba na vojně.

Máte-li doma nějakou takovou fotografii a chtěli byste, aby se stala součástí rozhlasové výstavy, neváhejte nám ji poslat. Více informací zde.

autor: pfr
Spustit audio