Kandidátku ČSSD pro říjnové volby opouští i jihočeská hejtmanka Ivana Stráská

23. červen 2017

Jihočeská hejtmanka Ivana Stráská odstoupila z kandidátky ČSSD pro říjnové parlamentní volby. Vadí jí vyškrtnutí bývalého hejtmana a předsedy jihočeské ČSSD Jiřího Zimoly.

Kandidátní listina se podle Ivany Stráské kvůli zásahu vedení strany hodně změnila. „Už to není ta kandidátka, na níž jsme pracovali a s níž jsme souhlasili. Obávám se, že budou další, kteří odstoupí,“ komentovala.

Lídr jihočeské kandidátky ČSSD Ondřej Veselý doufá, že si další lidé rezignaci rozmyslí. „Pokud ještě dál se někdo bude takhle vymezovat, už se mi moc nechce věřit, že je to boj za tu pravou sociální demokracii. Už je to nějaké vyřizování účtů a to já hodnotím velmi negativně,“ řekl.

Odstoupení z kandidátní listiny jihočeské ČSSD prý teď zvažuje dalších šest lidí.

Vše začalo vyškrtnutím bývalého hejtmana Jiřího Zimoly. Ten figuroval v původně navržené nominaci na posledním 22. místě kandidátky. Proti tomu ale bylo celostátní vedení strany. Tehdejší předseda ČSSD Bohuslav Sobotka argumentoval tím, že by sociální demokracii mohly uškodit kauzy spojené s jeho jménem.

Pozici Jiřího Zimoly na jaře podlomila kauza rekreačního domu na Lipně a spory uvnitř krajské koalice týkající se odměn ve společnosti Jihočeské nemocnice. Jiří Zimola pochybení odmítl, koncem dubna ale na funkci hejtmana rezignoval.

Poté, co byl v květnu vyškrtnut z kandidátky do podzimních sněmovních voleb, opustil už na protest jihočeskou kandidátku sociálních demokratů její lídr Stanislav Mrvka. Stejně tak učinili i Jindřich Florián a Josef Eigner.

autor: Jan Kopřiva | zdroj: ČTK
Spustit audio