Kapři na sádkách drží hladovku. Připravují se tak na cestu na vánoční trh

4. prosinec 2016

Lidé se na vánoční svátky připravují už od začátku adventu a také ryby musí projít určitou přípravou. Jejím základem je několikatýdenní hladovka. Na první pohled drastická záležitost, ve skutečnosti běžné zacházení s rybou před její cestou na vánoční trh.

Na sádkách Krajského školního hospodářství v Čejeticích na Písecku je klidná hladina. To ale neznamená, že by tu nebyly ryby. „Díky tomu, že máme chladné počasí, jsou ryby schované u dna. Odpočívají, neubývají tolik na váze a neubývá tolik žádoucí podkožní tuk, takže je to prostě dobře,“ vysvětluje sádecký Tomáš Zoubek.

Ryby zároveň drží hladovku. „Ryba tak vyprázdní obsah střev a zbaví se nežádoucích pachutí, které by mohly případně ve svalovině být ze dna zabahněných rybníků. Není pak tolik cítit rybina,“ doplňuje Tomáš Zoubek.

Do sádek neustále proudí čistá voda kvůli tomu, aby zde bylo dost kyslíku. „Ten průtok vody záleží na obsahu sádek. Teď máme sádky opravdu napěchované rybami, takže průtok je maximální. Kdyby bylo ryb míň, byl by třeba poloviční,“ popisuje ředitel Krajského školního hospodářství Petr Stehlík.

I ze sádek se musí všechny ryby vylovit, ale už to netrvá tak dlouho jako při normální výlovu. „Jeden nákladní automobil nakládáme zhruba půl hodiny. Vše se nakládá ručně. Sádka se upustí, ryby se schytají do kádí, zváží a naloží na auto,“ říká Tomáš Zoubek

Ryby se na sádkách čistí přibližně měsíc. První kapři se na předvánoční trh dostanou zhruba v polovině prosince.

Spustit audio