Karel Čapek tu napsal Krakatit, teď ale restaurace Rudolfov už roky chátrá

5. září 2015

Restaurace Rudolfov je jednou z nejohroženějších památek v Jindřichově Hradci. Romantický dům nedaleko Lišného dvora byl první stavbou autora Národního divadla Josefa Zítka. Výletní restauraci si oblíbil i spisovatel Karel Čapek. Přesto nyní chátrá a rekonstrukce nebude snadná.

Domu chybí okna, padá omítka, restaurace také byla v anketě vyhodnocena jako jedna z jizev na tváři Jindřichova Hradce. Majitelem objektu je posledních deset let Petr Chvojka. „Není pravda, že se tu nic neděje, akorát to není vidět. Nápadná je pouze nová střecha, a tu jsme udělali za první půlrok, takže lidé mohou mít dojem, že se deset let nic nezměnilo. Objevila se ale řada problémů, které to komplikují,“ komentuje.

Největším problémem je podle něj vlastnictví pozemku. Ten patří Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. „Já s tímto úřadem velice zápasím a snažím se ho přimět, aby mi pozemky odprodal. Dodnes se to nepovedlo, a to je v podstatě hlavní důvod, proč budova není opravená,“ říká Petr Chvojka.

Nejzajímavější částí restaurace je taneční sál. Má vyřezávané kazetové stropy a kdysi zde byl i balkón, z něhož hrával orchestr. „Bylo to bezkonkurenčně nejnavštěvovanější místo v okolí Jindřichova Hradce. Na dobových fotografiích je vidět, že tady bylo úplně narváno,“ popisuje majitel.

V jednom z pokojů dokonce pobýval spisovatel Karel Čapek a napsal zde převážnou část slavného díla Krakatit. Dokazují to jeho dopisy mladé dámě, v nichž se o práci a restauraci Rudolfov zmiňuje.

Větší oprava památky začne podle Petra Chvojka hned po odprodeji pozemků. „Projekt je hotový a mám jasnou představu financování,“ zdůrazňuje.

Dokonce už myslí i na termín otevření. „Karel Čapek tu zvolal 7. září 1923, že má hotový Krakatit, tak já bych rád 7. září 2023 také zvolal, že to mám hotovo. Horší varianta je rok 2062, na kdy připadá 200. výročí od dokončení stavby, ale to už mi bude 91 let,“ uzavírá s úsměvem.

Restaurace Rudolfov u Jindřichova Hradce, pohled od Lišného dvora
autor: hoch
Spustit audio