Ke kapli nad Stožcem po letech znovu povede křížová cesta

4. červen 2015

Cestu k poutnímu místu nad šumavskou obcí Stožec v současné době vyznačují jen turistické značky. To se brzy změní. Ve vimperském ateliéru výtvarnice Vladimíry Fridrichové Kunešové vzniká křížová cesta, která od Českých Žlebů zamíří až ke stožecké kapli.

„S prací už jsem tak daleko, že nedělám na jednotlivých obrazech, ale většinou si namíchám jeden barevný tón a maluji několik obrazů zároveň, aby se nelišily barevně. Také je třeba dávat pozor na to, aby se nelišily odstíny u jedné konkrétní postavy, třeba Ježíše,“ popisuje výtvarnice.

Při práci se podle svých slov neobejde bez malířské špachtle a často si sama míchá barvy. „To je takové tajemství každého výtvarníka, já některé odstíny nekupuji hotové, ale míchám si je ze základních barev,“ říká.

Zastavení křížové cesty maluje na kovové desky. Každý obraz se přitom skládá asi ze sedmi vrstev. „To proto, že tahle technologie je velice trvanlivá. Při střídání teplot se kov rozpíná nebo smršťuje a malba ho musí následovat, aby nepopraskala,“ vysvětluje Vladimíra Fridrichová Kunešová.

Celkem musí pro křížovou cestu vytvořit čtrnáct obrazů na čtrnáct zastavení. Obec Stožec je umístí na cestu směrem k poutní kapli nejpozději do poloviny srpna. Finanční prostředky věnovali dárci z české i bavorské strany Šumavy.

V minulosti vedly ke stožecké kapli tři křížové cesty. Žádná však nepřečkala období komunistické totality.

Výtvarnice Vladimíra Fridrichová Kunešová dokončuje křížovou cestu pro Stožec
autor: Václav Malina
Spustit audio