Klášter v hornorakouském Schläglu je významným zaměstnavatelem i atrakcí pro turisty

Na úpatí rakouské části Šumavy, v hornorakouském městě Schlägl se před necelými 800 lety usídlili premonstrátští mniši. Za dlouhá staletí zažili horší časy, včetně krutých zim, velkého požáru a války. Nyní se památka, v Čechách známá jako klášter v Drkolné, chystá na velkolepou oslavu narozenin.

V současnosti je premonstrátský klášter v Schläglu významným zaměstnavatelem regionu, vlastní pivovar, lyžařský areál Hochfift, provozuje restaurace a hotel.

Už třicet let jej společně s 38 mnichy spravuje hlavní představený opat Martin Felhofer. Návštěvníkům při prohlídkách ukazuje například gotický kostel přestavený v době raného baroka, který se právě renovuje. Práce by měly skončit v prosinci, aby kostel mohl být připravený na oslavy.

Dominantou kostela jsou ozdobné varhany z roku 1634, které patří k nejvýznamnějším v celém Rakousku. V kostele se scházejí mniši k modlitbě každý den.

Nejstarší dochovanou částí kláštera je románská krypta ze 13. století. Na tomto místě se mniši až do doby Josefa II. pohřbívali a ve třináctém století se tady i scházeli k modlitbám. Uprostřed stojí románský sloup, v 15. století se krypta rozšířila o gotickou část. I tyto prostory mohou lidé navštívit při prohlídce.

Místem, kde se člověku až zastaví dech, je novobarokní knihovna z 19. století. Nachází se tu více než 60 tisíc teologických, filosofických i rukou psaných knih.

Zaujme také obrazárna. Nejhezčí jsou podle opata Martina Felhofera gotické deskové malby a jedinečné portréty všech mnichů kláštera za celou historii. Na jednom obraze opat ukazuje svého strýce, který byl do roku 1938 kaplanem ve Světlíku na Českokrumlovsku.

Prohlídky pro veřejnost jsou v klášteře v rakouském Schlägelu, v Čechách známém jako Drkolná, pro veřejnost dvakrát denně.

Klášter v hornorakouském Schläglu, v Čechách známý jako klášter v Drkolné, nabízí prohlídky pro veřejnost dvakrát denně
autor: pfr
Spustit audio