Klíšťata úspěšně přežila letošní zimu, zjistili vědci při prvním odchytu

21. březen 2017

Po oteplení začala sezóna klíšťat. Jihočeští vědci začali monitorovat jejich výskyt na Českobudějovicku. Podle prvních odhadů parazitům letošní zima moc neuškodila.

S bílou vlajkou na dřevěné holi se do dubového lesa nedaleko Českých Budějovic vypravil Jan Erhart, technik chovu Parazitologického ústavu Biologického ústav Akademie. „Vlajku budeme vláčet po suchém listí, první vegetaci a půjdeme dostatečně pomalu, abychom dali čas klíšťatům zachytit se na vlajce,“ vysvětluje.

Pro odchycené parazity má připravené skleněné trubičky s gumovou zátkou. „Už při sběru klíšťata rozdělujeme na samce a samice, abychom si potom zjednodušili práci,“ říká.

Během hodiny nasbíral Jan Erhart asi deset samic a deset samců. „To signalizuje, že už sezóna klíšťat začala. Je jich ale ještě poměrně málo na to, aby se vyplatilo ve velkém sbírat. Počkáme pár dní a pak vyrazíme znovu,“ dodává.

Zatím je podle něj těžké říct, kolik klíšťat bude. Už je ale možné vyvrátit tvrzení, že letošní zima byla mimořádně mrazivá. Zdá se, že klíšťata ji přežila bez úhony.

Klíšťata, která vědci sbírají v přírodě, putují do Parazitologického ústavu Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích. Tam poslouží k dalšímu výzkumu a také doplní umělý chov těchto parazitů.

Spustit audio