Klub Aktiv, který pomáhá seniorům vyplnit volný čas, získal ocenění Nadace Charty 77

12. říjen 2017

V Českých Budějovicích funguje přes šest let a vzdělává i baví více než 400 seniorů. Klub Aktiv pořádá kurzy výpočetní techniky, tvořivé dílny, ale také výlety za kulturou a památkami. Nyní si ho všimla Nadace Charty 77, která mu udělila cenu Senzační senior za nejlepší seniorský klub roku 2017.

Mezi nejnavštěvovanější kurzy, které Klub Aktiv seniorům nabízí, patří výuka práce s počítačem. Zájemci se mohou naučit takřka vše, co je zajímá. „Máme různé úrovně kurzů, od úplných začátečníků až po pokročilé, kteří si chtějí opakovat nějaké dovednosti nebo se naučit ještě něco nového. Dokonce máme i kurz práce s fotografiemi,“ říká lektor Jan Maule.

Senioři se mohou naučit pracovat i se sociálními sítěmi, velký zájem je o lekce používání chytrých telefonů a tabletů. Klub Aktiv funguje od roku 2011 a původně byly lekce zaměřené právě jen na výpočetní techniku.

„K tomu se později začalo přidávat další vzdělávání, volnočasové programy a činnost Klubu Aktiv se rozrostla do současných rozměrů, kdy nabízíme nespočet různých aktivit. Prvotním cílem všech je, aby lidé nezůstávali doma, aby žili pořád aktivně a do jejich života přicházely nové věci,“ dodává místopředsedkyně klubu Jana Hartvichová.

Klubu Aktiv si všimla i Nadace Charty 77, která se mu udělila cenu pro nejlepší seniorský klub roku 2017. V porotě zasedlo i mnoho známých osobností, například herci Simona Stašová a Jan Kačer.

Porotci ocenili mimořádnou aktivitu, inspiraci a zapojování ostatních lidí. „My máme opravdu širokou porotu, která dostane do ruky sto nominací a vybírá. Klub Aktiv je prostě výborný. Byla bych hrozně ráda, kdyby byl v Českých Budějovicích ještě víc viděn a vážen samosprávami, aby si všimli, že tady existují takoví lidé, kteří nestojí s nastavenou dlaní, ale dělají věci, které je baví,“ komentuje výkonná ředitelka Nadace Charty 77 Božena Jirků.

Ocenění může podle Jany Hartvichové Klubu Aktiv pomoci zejména při získávání nových seniorů, kteří by spolku pomohli s organizací. „Ten náš záběr je tak široký, že hlavním cílem je teď získat další spolupracovníky, abychom to všechno zvládali v pohodě. Máme hodně pomocníků z řad dobrovolníků, ale potřebovali bychom, aby se k nám ještě někdo přidal,“ říká.

Kurzy Klubu Aktiv se konají většinou od října do května. Přes léto jsou pak na programu hlavně vycházky, výlety za památkami nebo cykloturistika.

autor: mvo
Spustit audio