Knihovna v Táboře pomáhá dětem objevovat krásu světa literatury

18. leden 2018

Knihovny na různých místech v celé zemi už deset let pořádají akci Už jsem čtenář – Knížka pro prvňáčka. Cílem projektu je přivést děti hned od počátku školní docházky do knihoven, naučit je mít rád knihy.

Připojila se k němu i městská knihovna v Táboře. Knihovnice Věra Samcová vysvětlovala žákům první třídy Základní školy Husova, jak knihovna funguje, jaké služby nabízí a představila jim i konkrétní tituly.

Děti při setkání spolupracovaly a reagovaly. Byla mezi nimi Eliška, která už má i vlastní knihy. „Mám třeba knihu o lidském těle. Je tam stránka, kde je hlava, a když to odkryjete, jsou tam obrázky,“ popsala.

S Eliškou do knihovny přišel její spolužák Honzík, který už prý umí číst. „Trénoval jsem to doma, naučil jsem se něco z abecedy a už jsem přečetl i celou knihu o mašinkách,“ řekl.

Do světa čtení malé školáky uvádí jejich učitelka Jana Líbalová. „První dva a půl měsíce jsme měli takzvanou živou abecedu, kde se seznámili s prvními písmenky a naučili se je skládat do slabik a číst krátká slova, aby měli radost z toho, že jim to jde,“ vzpomněla.

„Myslím si, že čtení teď není úplně oblíbenou disciplínou mezi dětmi, tak se snažíme opravdu jim ty knihy přiblížit a ukázat, aby se jim čtení líbilo a bavilo je. Proto naše škola navštěvuje pravidelně tenhle program pořádaný knihovnou,“ dodala Jana Líbalová.

Další setkání v městské knihovně děti čeká za měsíc, kdy se tu potkají se spisovatelkou Olgou Černou. „To si povídají o tom, jak vzniká knížka, jak se dostala ke psaní a podobně. Další setkání máme naplánované s ilustrátorkou,“ doplnila vedoucí dětského oddělení Dana Denišová.

Projekt Už jsem čtenář – Knížka pro prvňáčka vyvrcholí slavnostním pasováním prvňáčků na čtenáře. Děti čeká i odměna – knížka, která byla napsána a ilustrována speciálně pro účastníky projektu.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio