Kostel sv. Marka v Soběslavi bude patřit městu, církev jej věnuje zdarma

22. říjen 2017

Barokní kostel sv. Marka v Soběslavi změní majitele. Českobudějovické biskupství ho zdarma věnuje městu. Jedinou podmínkou je, že radnice objekt využije pro kulturní nebo společenské účely.

„My jsme o tom bezúplatném převodu jednali téměř šest let a nyní tedy došlo k jeho definitivnímu stvrzení,“ říká starosta Jindřich Bláha.

Převod kostela do majetku města už schválilo zastupitelstvo. „Hlavním důvodem, proč město mělo zájem o ten kostel, je, že si tím zcelí komplexní infrastrukturu pro kulturu. Kostel je nedaleko kina a parku, ty objekty jsou i zčásti propojené,“ doplňuje starosta.

Město se o kostel stará už od 90. let minulého století, kdy si ho od církve pronajalo pro pořádání kulturních akcí. „Jsou tam svatební obřady, máme tam vítání občánků, koncerty, různá představení, během léta galerii. Je poměrně intenzivně využíván a rádi bychom jej využívali i nadále,“ připomíná Jindřich Bláha.

Radnici samozřejmě čeká i údržba kostela. Jako první pravděpodobně přijde na řadu rekonstrukce celé střechy. Podle obyvatel města se ale investice do této perly barokní architektury vyplatí. „Je to krásné místo a navíc se využívá na akce, tady funguje dobře,“ komentuje místní patriotka.

Kromě kostela sv. Marka chce do konce roku biskupství bezúplatně převést do vlastnictví měst a obcí i dalších 15 objektů v českobudějovické diecézi. Podle mluvčího biskupství Miroslava Bíny se většinou jedná o kostely nebo kaple, které církev nevyužívá a nemá prostředky na jejich údržbu.

Jedinou podmínkou převodu je, podobně jako v případě kostela sv. Marka v Soběslavi, jejich další využití pro kulturní nebo společenské účely.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio