Kovosvit by měl ve středu poslat zaměstnancům červencové výplaty

31. srpen 2016

Ve středu 31. srpna by měl Kovosvit vyplatit červencové mzdy zhruba osmi stovkám zaměstnanců. Vedení strojírenské firmy ze Sezimova Ústí na Táborsku získalo peníze díky spolupráci s novým investorem NORDIC INVESTORS.

Společnost se zaměřuje hlavně na projekty s finančními problémy v oblasti informačních technologií, nemovitostí a nově i strojírenství.

Výplaty by měli zaměstnanci dostat na své účty do konce týdne, a to v plné výši. „V této chvíli odcházejí peníze z firemního bankovního účtu, takže bude samozřejmě záležet na tom, jak banky konkrétních zaměstnanců přijímají platby, ale do konce tohoto týdne by měli mít lidé platy na účtech,“ potvrzuje mluvčí Kovosvitu Karel Samec.

Vedoucí odborů Jiří Ryzka věří, že červencové výplaty opravdu během pár dní přijdou. „Byla to nás taková spásná odpověď, která hodně lidí povzbudila,“ komentuje.

Zpráva o výplatě červencových mezd vyvolala mezi zaměstnanci nadšení. Velký kámen spadl ze srdce i panu Jaroslavovi, který v Kovosvitu pracuje jedenáct let. „Hodně se nám ulevilo, byli jsme v nejistotě a naštěstí přišla dobrá zpráva,“ komentoval.

Firma má zajištěné financování i srpnových výplat. Nový investor slíbil, že do konce týdne poskytne také peníze na plné obnovení výroby.

Jiří Ryzka považuje za jeden z nejdůležitějších momentů to, že se podařilo přesvědčit zaměstnance, aby firmu neopouštěli. „Bylo náročné dát lidem naději, aby vydrželi a nedávali hromadně výpověď. To by samozřejmě pro firmu nebylo dobré a neudělalo by to dobrý dojem na investora. Byl to tuhý boj,“ uvedl.

Do finančních problémů se strojírenská společnost Kovosvit ze Sezimova Ústí dostala po obchodování na východních trzích.

autoři: Jan Kopřiva , Romana Lehmannová
Spustit audio