Kraj chce stavět novou silnici, takzvanou jižní tangentu. Čtyři obce ale nesouhlasí

25. říjen 2017

Negativní vliv na životní prostředí a příliš velké náklady na stavbu. To jsou výtky čtyř obcí z Českobudějovicka, kvůli kterým nesouhlasí se stavbou druhé etapy takzvané jižní tangenty. Plánovaná silnice má napojit tah od Trhových Svinů na budoucí sjezd z dálnice D3 u Roudného.

Obcí Nová Ves denně projede přes čtyři tisíce vozidel. Druhá etapa jižní tangenty jí má pomoci k odklonu dopravy. Starosta Marek Prokeš tomu ale nevěří. „Průjezdnost obce, která nás už nějakou dobu trápí, se tím nevyřeší. Jestli to přinese odklon dopravy o deset procent, tak to bude hodně,“ říká.

Starostům Vidova, Nové Vsi, Plavu a Borovnice vadí hned několik věcí. Stavba je podle nich hlavně příliš drahá a může také výrazně zatížit životní prostředí.

„Jižní tangenta prochází 800 metrů nad náhradním zásobováním úpravny vody Plav. Pokud by na mostě došlo k havárii, můžeme ohrozit tento zdroj, který se využívá v situacích, kdy z nějakého důvodu nefunguje přivaděč Římov,“ připomíná vidovský starosta Tomáš Šedivý.

Náměstek jihočeské hejtmanky Josef Knot uvedl, že diskuze ohledně trasy tangenty měly všechny strany vést před dvěma lety. To ale dotčení starostové odmítají. Projekt prý kritizovali už v roce 2014.

„Od té doby jsme dávali jednu připomínku za druhou a nebyli jsme ani jednou vyslyšeni,“ zdůrazňuje starostka Plavu Oldřiška Ribolová.

Vše má teď řešit zastupitelstvo Jihočeského kraje, a to ve čtvrtek 2. listopadu. Starostové chtějí do té doby jednotlivé zastupitele oslovit s tím, aby svá stanoviska ohledně jižní tangenty ještě přehodnotili.

autor: mvo
Spustit audio