Krajští úředníci zkoumají územní plán města Českých Budějovic

13. srpen 2016

Územní plán Českých Budějovic je teď v rukou úředníků krajského úřadu. Ti mají za úkol posoudit, zda jsou poslední schválené změny v souladu se zákonem. Budou muset prostudovat stovky stran textu a další doprovodné dokumenty. Územní plán krajského města ale zůstává v platnosti.

Podnět k přezkoumání územního plánu Českých Budějovic dal jeden z obyvatel. „Jedná o přezkumné řízení, nikoli odvolání, to znamená územní plán je nadále platný, do doby rozhodnutí krajského úřadu se na něm nic nemění,“ dodává Daniela Řežábková z odboru regionálního rozvoje.

V roce 2009 schválili zastupitelé, že město uvede svůj územní plán do souladu se zákonem, který se změnil jen pár let před tím. Rozhodli se přitom jít cestou změn a nikoli tvorbou nového plánu. Proces skončil v listopadu 2015, kdy současné zastupitelstvo vypracované změny schválilo

„Vnímám to tak, že krajský úřad obdržel určitý podnět a v rámci toho zahájil přezkumné řízení. Já nechci v tuto chvíli jakkoli předjímat rozhodnutí. Osobně jsem přesvědčen, že město České Budějovice je připraveno správnost svého postupu obhájit,“ říká náměstek primátora Petr Podhola.

Územní plán definuje, kde se co postaví, kudy povedou nové silnice, jak smí domy v dané lokalitě vypadat, kde lze postavit výrobní halu nebo obchodní centrum.

Jeho přezkoumání nemá vliv na vydávání stavebních povolení ani na další plánování. Daniela Řežábková z krajského úřadu ale nedokáže odhadnout, jak dlouho bude přezkoumání plánu ještě trvat. „Vzhledem k tomu, že se jedná o územní plán velkého města, který měl velké množství změn, se to nedá říct. Určitě se budeme snažit vyřídit záležitost v zákonem stanovené lhůtě. Pokud to nebude možné, požádáme nadřízený orgán o prodloužení termínu,“ uvádí.

A v souvislosti v územním plánem připravuje vedení města ještě další velkou změnu. Nepůjde o nový územní plán, ale o velký soubor mnoha dílčích změn. Připravený by měl být do tří let.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio